Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kolja

Kolja

Jeden z nejslavnějších českých filmů, známý také v zahraničí. Záhy po svém uvedení do kin posbíral řadu prestižních zahraničních i domácích ocenění včetně Oscara za nejlepší cizojazyčný film.


Autor: neznámý, ČTK/PR
Podrobné informace

(1996)

Film Kolja (1996) se odehrává v Praze na konci 80. let 20. století. Žánrově se jedná o komediální drama režiséra Jana Svěráka, autorem předlohy je filmový historik Pavel Taussig a scénáře se ujal Zdeněk Svěrák. Přináší silný a emotivní příběh, ale také ojedinělé svědectví o době těsně předcházející pádu komunismu v Československu. Hlavní postava filmu je neúspěšný a nemajetný stárnoucí muzikant František Louka, který se fingovaně ožení s mladou Ruskou Naděždou, aby získal peníze na zakoupení trabanta. Naděžda díky sňatku získá české občanství a okamžitě emigruje do západního Německa. Františkovi však po sobě kromě domluveného finančního obnosu zanechá také pětiletého syna Kolju. Na pozadí napjaté atmosféry mezi Čechy a Rusy v době plné velkých společenských proměn film dojemně, humorně a zároveň bez patosu popisuje sžívání a postupné sbližování obou hlavních hrdinů, kteří nerozumějí jeden druhému.

V roce 1996 obdrželi tvůrci snímku Kolja Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film a také další ocenění, např. Zlatý glóbus, hlavní cenu Grand Prix ‘53 v Tokiu, šest Českých lvů aj. Snímek také drží rekord v tuzemské návštěvnosti, v českých kinech jej shlédlo 1 346 669 diváků. K úspěchu filmu přispělo i kvalitní herecké obsazení: v hlavní roli vystupuje Zdeněk Svěrák, jehož partnerku hraje Libuše Šafránková, dále se ve snímku objevují např. Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková, Karel Heřmánek či Jiří Sovák. Hlavní dětskou roli ztvárnil ruský herec Andrej Chalimon.

Videa (2 videí)
Ukázka ze snímku "Kolja"

Film o filmu Kolja, režisér Jan Svěrák (1996)

Použité zdroje
BEZECNÁ, Vlaďka. Cesta za Oscarem: jak se točil Kolja. Vyd. 1. Praha: Duel, 1997. 116 s. Akta; sv. 3. ISBN 80-902324-2-6.
SVĚRÁK, Zdeněk a TAUSSIG, Pavel. Kolja: filmová povídka podle námětu Pavla Taussiga. Praha: Primus, 1996. 135 s. ISBN 80-85625-63-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.