Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kolo kolo mlýnské

Kolo kolo mlýnské

Tradiční česká pohybová hra pro děti, doprovázená písničkou. Patří k nejrozšířenějším hrám s mnoha regionálními variacemi.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Hra Kolo kolo mlýnské pochází ze starobylého lidového kolového tance, který hráči tančí na tradiční folklorní píseň. Patří k nejrozšířenějším hrám, které děti hrávaly venku, když pásly husy nebo dobytek a potřebovaly se zahřát a zkrátit si čas, než se směly před setměním vrátit se zvířaty domů. Hra se dodnes hraje v mateřských školkách a školních družinách. Hodí se pro hraní venku i v místnosti.

Průběh hry: děti se seskupí do kruhu, vezmou se za ruce a chodí dokola směrem vpravo, případně mohou směry měnit. Během točení zpívají písničku:

„Kolo kolo mlýnské

za čtyři rýnské.“

(Nebo: „Kolo kolo mlýnský

za štyry rýnský.“)

„Kolo se nám polámalo,

mnoho škody nadělalo,

udělalo bác!“

Na slovo „bác“ si děti dřepnou na bobek nebo se svalí na záda. Pro další pokračování existuje mnoho různých variant. Zde jsou ty nejběžnější z nich:

  1. varianta: Kdo se opozdí, vypadává ze hry a musí odejít z kola. Ostatní se zvednou, roztočí se na druhou stranu a vše se opakuje. Hra pokračuje, dokud v kole nezůstane jediný vítěz.
  2. varianta: Všichni zůstanou ve dřepu a zazpívají pokračování:

„Přineste nám hoblík, pilku,

zahrajem si ještě chvilku,

jak to kolo spravíme,

ještě se zatočíme.“

Poté hráči vyskočí a pokračují ve hře, přičemž se točí na druhou stranu než předtím.

Použité zdroje
ZAPLETAL, Miloš. Velká encyklopedie her. 4, Hry ve městě a na vsi. Vyd. 2., v nakl. Leprez 1. Praha: Leprez, 1998. 573 s. ISBN 80-86061-13-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.