Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Komerční rozhlasové stanice v České republice

Komerční rozhlasové stanice v České republice

Skupina rozhlasových stanic v České republice fungující vedle veřejnoprávní větve rozhlasového vysílání. Mezi posluchači patří k nejpopulárnějším.


Podrobné informace

Komerční rozhlasové stanice v České republice představují druhou skupinu českých rozhlasových stanic po veřejnoprávní větvi rozhlasového vysílání. Mezi posluchači patří k nejpopulárnějším. Vznik komerčních stanic je datován na začátek 90. let 20. století, tedy po změně politického režimu. V letech 1990–1991 Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila 15 licencí soukromým rozhlasovým stanicím. V současné době existuje kolem 60 privátních rádií, většinou jsou to však regionální stanice. Největší podíl na trhu má celkově stále Český rozhlas s osmi celoplošnými a čtrnácti regionálními stanicemi, které poslouchá téměř čtvrtina posluchačů. K největším rozdílům mezi státními a komerčními stanicemi patří prostor věnovaný reklamám, ve veřejnoprávních stanicích je omezen na 3 min. denně.

Dlouhodobý lídr na trhu je celoplošná soukromá stanice Impuls, kterou si denně podle průzkumů ladí přes milion lidí. Vlastní ji společnost LONDA spol. s. r. o., která patří Agrofertu Andreje Babiše. LONDĚ patří také Rádio RockZone 105,9. Dále se na třetím místě (na druhém dle nejnovějšího výzkumu je ČRo Radiožurnál) umístila stanice Evropa 2 s počtem 853 000 posluchačů. Čtvrté místo s poslechovostí ve výši 685 000 posluchačů patří rádiu Frekvence 1. Obě stanice vlastní společnost Czech Media Invest, jejíž akcionáři jsou Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Roman Korbačka.

K nejpopulárnějším nadregionálním rozhlasovým stanicím patří také soukromá rádia. Na prvním místě je Hitrádio total s 664 000 posluchačů, jež spolu s Fajn Radiem total (6. místo) a Rock Rádiem (7. místo) patří společnosti Media Bohemia Daniela Sedláčka a Jana Neumana se sídlem na Kypru. Na druhém místě bylo v roce 2019 Radio Blaník a na třetím Rádio Kiss, které vlastní společnost Ges Ivana Zacha. Jemu patří i stanice Country a Beat (na čtvrtém a pátém místě).

Regionální stanice, která se v roce 2019 těšila největšímu počtu (103 000) posluchačů, byla ČRo Brno, hned za ní (101 000) se umístilo Rádio Krokodýl, které patří Michalu Plachému. Ostatní populární regionální rozhlasové stanice jsou většinou soukromé – až na ČRo Plzeň s počtem posluchačů kolem 45 000.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.