Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně

Dosud největší objevený a zpřístupněný jeskynní systém v Čechách, nachází se v chráněném území Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.


Podrobné informace

Rozsáhlý třípatrový jeskynní systém o celkové známé délce přes 2 km vznikl v devonských vápencích. Výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším patrem je více než 70 metrů. Koněpruské jeskyně leží v chráněné krajinné oblasti Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn. V horním patře byla ve druhé polovině 15. století v činnosti tajná penězokazecká dílna, ve které se v době vlády Jiřího z Poděbrad vyráběly falešné mince. Jeskyně byly znovuobjeveny v roce 1950 a veřejnosti byly zpřístupněny roku 1959 (trasa je dlouhá cca 620 m).

Devonské vápence, ve kterých vznikly Koněpruské jeskyně, jsou staré až 410 milionů let. Hlavní etapa vývoje jeskynního systému probíhala zhruba před 25–30 miliony let, avšak krápníková výzdoba je podstatně mladší. Raritou jsou zde tzv. koněpruské růžice, které v sobě mají zrna či vrstvičky opálu.

I z mezinárodního hlediska významná paleontologická lokalita nabízí více než 500 druhů zkamenělin. V jeskyni se ale také našly kosterní pozůstatky pravěkého člověka a zvířat. Kosti jeskynních medvědů jsou staré až 150 000 let, ještě starší jsou pozůstatky opic makaka a paviána, šavlozubého tygra aj. V současnosti obývají jeskyně zejména v zimních měsících netopýři a vrápenci.

Použité zdroje
Komaško, A. Koněpruské jeskyně. Otevřená kniha geologie, paleontologie, mineralogie, karsologie. Ochrana přírody. 2010, roč. 65, č. 3, s. 2–6.
http://jeskyne.cesky-kras.cz
Radomérský P. (1958): Penězokazecká dílna v jeskyni „Mincovna“ na Zlatém koni u Koněprus. – Památky archeologické, č. 2: 513–558.
Václav Cílek, Karel Žák, Martin Majer: Český kras: klíč k české krajině. Academia 2014.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.