Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Krytá lávka Na Rechlích u Českého Krumlova

Krytá lávka Na Rechlích u Českého Krumlova

Nejdelší dřevěná krytá lávka v České republice. Je zařazena na seznam chráněných kulturních památek.


Autor: SimcaCZE, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A1vka_v_%C4%8Cesk%C3%A9m_Krumlov%C4%9B_(01).jpg
Podrobné informace

Krytá lávka přes řeku Vltavu Na Rechlích u Českého Krumlova pochází z roku 1700 a spojuje Nové Spolí a Plešivec. Jedná se o nejdelší dřevěnou krytou lávku v České republice. Měří 110 m a je chráněna jako technická kulturní památka.

Lávka Na Rechlích je též známá jako „horní“ rechle (tj. most k zadržování dřeva, které se po řece plavilo), protože v minulosti nedaleko ní stála další lávka, „dolní“ rechle. Přestože pochází z roku 1700, její současná podoba vznikla v roce 1789. Stojí na čtyřech kamenných pilířích, další dva pak tvoří nábřežní zeď. Šířka lávky činí 2,7 m a výška 4 m (bedněním je krytá do výše 2,7 m). V minulosti lávka sloužila k zadržování splavovaného dříví a v současnosti je používána pro místní komunikaci a vodovodní řad.

Použité zdroje
MOŠNA, Václav. Krásné mosty České republiky. 1. české vyd. Praha: Slovart, ©2012. 239 s. ISBN 978-80-7391-617-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.