Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lanové dráhy v České republice

Lanové dráhy v České republice

První lanové dráhy na území Česka pocházejí z 19. století.


ČTK/Kalousek Rostislav
Podrobné informace

Na českém území byla lanová dráha poprvé zprovozněna v Praze mezi Štefánikovým mostem a Letenskou plání při příležitosti Zemské jubilejní výstavy roku 1891. Fungovala na kyvadlovém principu a poháněna byla napouštějící a vypouštějící se vodou. V Praze byly následně vybudovány ještě další tři lanové dráhy, které jsou na rozdíl od té nejstarší v provozu dodnes.

Lanová dráha neboli zdvihadlo je přepravní zařízení, které dopravuje lidi nebo náklady, a to jak do dálky, tak i do výšky. Ve své nejčastější podobě jsou lanové dráhy horským zařízením, jež může překonat strmé svahy, které jinak vyžadují budování složitější infrastruktury a narušení přírody. Jako vozidla jsou na lanových dráhách používány gondoly, kabiny, vagóny či lavičky, které se pohybují buď po vodorovné, nebo po šikmé trase a jsou posouvány pomocí tažných lan.

Mezi nejznámější lanové dráhy patří pozemní lanovka na vrch Petřín v Praze, sedačková lanovka v pražské ZOO a lanovka v hotelu Mövenpick na pražském Smíchově. Větší počet lanových drah najdeme také v Karlových Varech, kde jsou vybudovány celkem čtyři dráhy. Nejdelší česká lanovka vede z Krupky-Bohosudova na Komáří vížku v Krušných horách a měří 2348 metrů. Nejkratší je lanová dráha v pražské ZOO s délkou 105,9 m.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.