Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Letiště Václava Havla v Praze

Letiště Václava Havla v Praze

Největší mezinárodní letiště v České republice.


Autor: Renardo la vulpo / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prago-Ruzyn%C4%9B,_flughaveno,_el-aera_vido,_7.jpeg
Podrobné informace

Letiště Václava Havla v Praze se nachází na severozápadě hlavního města České republiky. Dřívější název „Letiště Ruzyně“ byl odvozen od městské části Praha-Ruzyně. Letiště zahájilo provoz v roce 1937 a v současnosti disponuje čtyřmi terminály pro cestující a třemi nákladními terminály. Je největším letištěm v České republice, v roce 2018 odbavilo téměř 17 milionů cestujících.

Jeho historie se začala psát v roce 1929, kdy byl přijat návrh československé vlády na vybudování nového letiště, které mělo nahradit původní hlavní pražské letiště Kbely. Výstavba probíhala od roku 1932 až do roku 1937 a první letadlo, stroj Douglas DC-2, Československé letecké společnosti na lince Piešťany–Zlín–Brno–Praha přistálo na novém letišti 5. 4. 1937. Ve stejný den, jen o hodinu později, na letišti přistál i první mezinárodní spoj společnosti Air France operující na trase Vídeň–Praha–Berlín. Během okupace a druhé světové války byla zrušena československá letecká doprava a letiště bylo využíváno pro potřeby armády. Byla zachována pouze jedna civilní linka Berlín–Praha–Vídeň, kterou zajišťovala letecká společnost Lufthansa.

Po skončení války zde byl obnoven civilní provoz. Letiště bylo postupně modernizováno a a byla vybudována nová dráha. Během léta roku 1968 byla dokončena stavba nového terminálu (dnešní Terminál 1, označovaný také jako Terminál Sever anebo Nové letiště) s kapacitou 2,3 milionu cestujících ročně. Hned poté se odehrál jeden z nejdramatičtějších okamžiků v historii letiště, a to když bylo v noci z 20. na 21. srpna 1968 přepadeno sovětskými parašutisty, čímž byla usnadněna cesta pro přistání okupačních vojsk Varšavské smlouvy. Od roku 1989 probíhala rekonstrukce celého letiště – v různých etapách byly rekonstruovány odbavovací budovy, vzletové a přistávací dráhy a roku 2006 byl dokončen Terminál 2 v rámci výstavby  Terminálu Sever. V současnosti letiště disponuje třemi vzletovými a přistávacími drahami, z nichž se jedna používá pouze jako pojezdová dráha a pro účely parkování letadel. Letiště také obsahuje čtyři hlavní a tři nákladní terminály: Terminál 1 slouží pro lety mimo Schengenský prostor, Terminál 2 je určen pro lety v jeho rámcij, Terminál 3 (dříve Jih 2) obsluhuje soukromé lety, Terminál 4 (dříve Jih 1) přílety a odlety politiků a diplomatů, Dále k letišti patří tři CARGO terminály.

Jedním z nejvýznamnějších ocenění letiště je diplom a zlatá medaile udělené v roce 1937 u příležitosti Světového veletrhu v Paříži (Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne) za technickou koncepci centrálního letiště a architekturu odbavovací budovy (v současnosti Terminál 4), kterou navrhl architekt Adolf Benš. Letiště se mnohokrát objevilo na televizních obrazovkách, nejvíce pozornosti na stříbrném plátně mu  zřejmě zajistil film Casino Royale z roku 2006. V roce 2011, po úmrtí Václava Havla, byla vyhlášena výzva na přejmenování letiště po tomto významném českém prezidentovi. K tomu skutečně došlo, a to 5. 10. 2012, v den  narozenin Václava Havla. V současnosti lze z tohoto letiště cestovat do více než 150 destinací ve více než 50 zemích světa.

Použité zdroje
PLAVEC, Michal. Letiště a letadla. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2013. 138 s. Zmizelá Praha. ISBN 978-80-7432-297-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.