Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lucky-7

Lucky-7

První soukromá česká vědecká družice. Slouží jako vesmírná zkušebna pro nové typy elektronických komponentů určených pro použití v dalších satelitech.


Autor: Leemer (Michal Vaclavik) / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lucky-7.jpg
Podrobné informace

Lucky-7 je česká vědecká družice, kterou vyvinuli Jaroslav Laifr a Pavel Kovář pod hlavičkou společnosti SkyFox Labs, jež v roce 2014 navázala na projekt započatý v r. 2011 na Českém vysokém učení technickém.

Vypuštěna do vesmíru byla 5. 7. 2019 raketou Sojuz 2.1b startující z kosmodromu Vostočnyj v Rusku spolu s více než třemi desítkami minisatelitů z jedenácti zemí světa. Hlavní úkol družice je zkoumat a ověřit vědecké poznatky o stavbě elektronických systémů a o komunikaci vesmírných sond.

Korpus družice je vyroben z běžně dostupných materiálů a má mimo jiné testovat užití a výdrž běžné elektroniky ve vzdáleném vesmíru, což by v budoucnu mohlo usnadnit mise na Měsíc nebo na Mars. Družice je vybavena senzory radiace, barevnou kamerou pro sledování polární záře a fotografování Země, palubním počítačem, vědeckým a napájecím modulem. Její rozměry jsou 112,0 × 112,0 × 113,5 mm a hmotnost činí necelých 1,5 kg. Životnost družice se předpokládá okolo 20 let.

Použité zdroje
Do vesmíru byla vypuštěna česká družice Lucky-7, na oběžné dráze je i tuzemský dozimetr — ČT24 — Česká televize. ČT24 — Nejdůvěryhodnější zpravodajský web v ČR — Česká televize [online]. Copyright © [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2860802-do-vesmiru-odletela-ceska-druzice-lucky-7-na-obezne-draze-je-i-tuzemsky-dozimetr

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.