Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
MIMOSA

MIMOSA

V pořadí šestá česká družice. Měla za úkol zkoumat hustotu vyšší atmosféry a její variace.


ČTK/Šimánek Vít
Podrobné informace

MIMOSA (zkratka Micromeasurements of Satellite Acceleration) je česká vědecká družice, která měla za cíl měření sil negravitačního původu, které působí na pohyb umělých družic Země na nízkých oběžných drahách. Je to šestá družice, která byla vyvinuta v České republice (Československu). Byla financována z domácích zdrojů (včetně startu) a cena projektu se pohybovala kolem 57 milionů Kč. 

Projekt byl vypracován Astronomickým ústavem Akademie věd České republiky a družici vyrobila česká firma Space Devices. MIMOSA byla vypuštěna raketou Rokot z ruského kosmodromu Pleseck 30. 6. 2003. Povrch družice byl pokryt 17 solárními panely a její hmotnost činila 65 kg. Téměř všechny přístroje na palubě byly vyrobeny v České republice. MIMOSA měla počáteční oběžnou dráhu s perigeem 320 km a apogeem 845 km. Zemi obletěla jedenkrát za 96 minut.

Přibližně hodinu a půl po startu rakety přijali v Panské Vsi první signál od prolétající družice. Po několika dnech se však ukázalo, že je palubní akcelerometr zablokován, a družice tedy není schopná provádět plánovaná měření. MIMOSA shořela v atmosféře 11. 12. 2011.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
Astronomický ústav AV ČR - Úvodní stránka [online]. Dostupné z: https://www.asu.cas.cz/~bezdek/vyzkum/mimosa_cesky/index.html

Scienceworld | MIMOSA: šestá družice z Čech. Science World.cz | Novinky ze světa vědy a techniky: technologie, neživá příroda, člověk, biologie [online]. Copyright © 2009 IDG Czech a.s. [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/mimosa-sesta-druzice-z-cech-3949/?switch_theme=mobile

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.