Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Malý zpravodaj

Malý zpravodaj

Československý komiksový časopis. Vycházel v letech 1930–1934.


Autor: Josef Mirovský.
Podrobné informace

Původně měl být Malý zpravodaj pouze doplňkem ke katolicky orientovanému čtrnáctideníku Dětský svět a první tři ročníky obsahovaly jen minimální obrázkový doprovod. Tento formát však nebyl čtenářsky příliš atraktivní, proto se redakce rozhodla pro změnu. Nová podoba se objevila v září 1933 – periodikum mělo osm stránek a nabízelo na přední a zadní stránce obrázkový seriál, který byl později v každém čísle doplněn jedním či dvěma obrázkovými cykly. Časopis otiskoval především práce domácích autorů, nejčastěji Reného Klapače. Ročník 33/34 doprovázel seriál Kačák detektiv, který byl v souladu s tehdejšími trendy psán ve verších. Kromě Klapače do časopisu pravidelně přispívala Hermína Týrlová s cyklem Jarouškovy příhody (později se seriál objevil ještě jednou, a to s pozměněným názvem Jarkovy příhody).

Přes všechny snahy časopis nedosáhl takového úspěchu, jak se předpokládalo, a proto byl v září 1934 sloučen s Dětským světem. Periodikum pokračovalo v publikování seriálu z dílny Reného Klapače a Jana Holuba – Kačák badatel. Vydávání bylo ukončeno ročníkem 34/35. Tvůrci komiksových seriálů však pokračovali dále a jejich práce se začaly objevovat v jiných časopisech. Klapač kreslil pro Mladého čtenáře cykly Potrestaní mlsouti či Lojzík Slabý jako rekordní letec. Jeho nejznámější seriálovou postavou, která vznikla o několik let později pro dětskou přílohu Listu paní a dívek, se stal pes Punťa.

Použité zdroje
PROKŮPEK, Tomáš et al. Dějiny československého komiksu 20. století. Vyd. 1. Praha: Akropolis, 2014. 3 sv. ISBN 978-80-7470-061-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.