Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mánesův most

Mánesův most

Desátý most přes Vltavu v Praze, spojuje Staré Město s Malou Stranou, postavený ve stylu moderny s několika kubistickými prvky. Pojmenovaný je po malíři Josefu Mánesovi.

 


Podrobné informace

Mánesův most je v pořadí desátý most přes Vltavu (po proudu řeky) v Praze. Spojuje náměstí Jana Palacha s Klárovem na Malé Straně. Jméno dostal podle známého českého malíře Josefa Mánesa, jehož socha od Bohumila Kafky stojí na staroměstské straně mostu. Most měl původně nést jméno korunního prince Rudolfa, avšak po událostech v roce 1914 byl při otevření pojmenován jako most arcivévody Františka Ferdinanda d'Este. Roku 1920 byl přejmenován na Mánesův most.

V blízkosti dnešního mostu stála od roku 1869 až do jeho výstavby v roce 1914 Rudolfova (též Železná) lávka, která však sloužila jen pro pěší. Panorama Pražského hradu ovlivnilo typ konstrukce mostu. Inženýrský projekt Mánesova mostu byl navržen Františkem Menclem, Aloisem Novým a Mečislavem Petrů. Jeho stavba probíhala mezi lety 1911–1914, zcela byl most dokončen až v roce 1916. Je to betonový most o délce 186 m a šířce 16 m. O výzdobu v podobě vlysů s motivy ze života vltavských plavců a jiných se postarali přední čeští sochaři, například Jan Štursa, Josef Mařatka či František Bílek. Most se skládá ze čtyř segmentovaných oblouků a v současnosti po něm vede tramvajová trať, automobilová doprava i chodníky pro pěší. Do 60. let 20. století byla na mostě dlažba, následně však byla nahrazena asfaltem. Poslední rekonstrukce mostu proběhla v letech 1992 až 1994, kdy byl asfalt z mostu opět odstraněn. 

Použité zdroje
MOŠNA, Václav. Krásné mosty České republiky. 1. české vyd. Praha: Slovart, ©2012. 239 s. ISBN 978-80-7391-617-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.