Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mariánský most v Ústí nad Labem

Mariánský most v Ústí nad Labem

Populární dominanta severočeského města Ústí nad Labem, spojující městské části na obou březích řeky Labe.


ČTK/Zavoral Libor
Podrobné informace

Práce začaly v roce 1993 a most byl dokončen a otevřen v roce 1998, kdy na sebe svou konstrukcí ihned upoutal pozornost. Konstrukce mostu váží téměř 3500 t a stojí na dvou pylonech, které jsou vysoké 60 m. Sám most má délku 179 m.

Autorem smělého projektu je pražský architekt Roman Koucký. Ihned po dokončení získal projekt řadu prestižních ocenění, například Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí v roce 1999. Později byl zařazen časopisem Structural Engineering International mezi deset nejkrásnějších staveb světa vybudovaných v 90. letech 20. století.

Výška pylonu odpovídá výšce místního gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Most byl pojmenován na základě hlasování (dalšími návrhy byly například Harfa, Vidlák, Mobidik, Manhattan, Most 7. pětiletky atd.). Mariánský most se také dostal na zlatou minci v hodnotě 5 000 Kč, kterou vydala Česká národní banka.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.