Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Marlenka

Marlenka

Výrobce jednoho z nejznámějších cukrářských výrobků v České republice. 


ČTK/Ožana Jaroslav
Podrobné informace

Marlenka je česká cukrářská společnost se sídlem ve Frýdku-Místku. Nejznámějším výrobkem společnosti je medový dort Marlenka, který se vyrábí podle staroarménské rodinné receptury. Zpočátku firma vyráběla dort ručně, v současnosti se tak děje na lince, která je jedinou svého druhu na světě.

Historie společnosti začíná v roce 2003, kdy Armén Gevorg Avetisjan založil společnost Marlenka international, s. r. o. Jméno Marlenka společnost a dort získaly po matce a dceři majitele. Ve Frýdku-Místku se každý měsíc vyrobí kolem 250 000 kusů známého dortu, v České republice zůstává méně než třetina výrobků – zbytek se exportuje do více než 40 zemí světa. Roku 2014 byla k původnímu provozu přistavěna moderní výrobní hala a pro veřejnost bylo otevřeno návštěvnické centrum, kde se zájemci mohou přímo seznámit s výrobou.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
AVETISYAN, Gevorg a HORSÁKOVÁ, Monika. Marlenka, aneb, Životní pouť se zázraky: hovory s G.A. Ostrava: QQ studio Ostrava, 2013. 91 s. ISBN 978-80-904768-1-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.