Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Martin Putna

Martin Putna

Český literární historik a vysokoškolský učitel, vedoucí autorského týmu kolektivní monografie Homosexualita v dějinách české kultury z roku 2011, první publikace o historii homosexuality v české literatuře, výtvarném umění, divadle a filmu.


Homosexualita v dějinách české kultury
Podrobné informace

*30. 5. 1968

Martin Putna studoval klasickou filologii a rusistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Doktorát získal v roce 1995, docentem v oboru literární komparatistika se na této fakultě stal v roce 1998 a následně mu byl v roce 2013 udělen i titul profesora, a to v oboru sociální a kulturní antropologie. S touto událostí souvisely určité kontroverze, prezident republiky Miloš Zeman totiž Putnu jmenovat profesorem odmítl – zřejmě kvůli jeho otevřené kritice Zemanovy politiky. Putna se o Miloši Zemanovi vyslovoval jako o nedůvěryhodném a kritizoval prezidentovy proruské aktivity. Pod náporem veřejného mínění prezident nakonec s Putnovým jmenováním souhlasil, avšak dekret profesora mu doručil prostřednictvím tehdejšího ministra školství Petra Fialy. Miloš Zeman následně tvrdil, že hlavním důvodem jeho odmítavého postoji k Putnovu jmenování profesorem byl kontroverzní transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru, který Putna nesl v průvodu hrdosti Prague Pride v roce 2011.

Homosexualita a její dějiny v kultuře představuje jeden ze Putnových zájmů. Sám Martin Putna se ke komunitě gayů otevřeně hlásí. Tomuto tématu se věnoval jako sestavovatel prozatím nejrozsáhlejší monografie o historii homosexuality na území České republiky Homosexualita v dějinách české kultury. Dále v roce 2012 publikoval monografii Křesťanství a homosexualita. Pokusy o integraci, v níž mapuje postoje představitelů obou komunit a snaží se je vyvážit tak, aby ukázal možnost integrace těchto dvou prostředí. Práce má osobní ráz, neboť Martin Putna deklaruje i křesťanskou víru. Jeho identitu tvoří také část knižního rozhovoru s Martinem Bedřichem Vždycky v menšině. Věnuje se také zpěvu, zejména renesanční a raně barokní hudbě. Jako tenor vydal 3 CD. V roce 2019 byla jeho kniha Obrazy z kulturních dějin střední Evropy nominována na Cenu Magnesia Litera v kategorii naučné literatury. V rámci své vědecké práce se zabývá také antikou a k jeho publikacím v tomto oboru patří například virtuální učebnice Homér 21. Kromě toho se Putna zaměřuje na studium východní Evropy a Ruska. Výsledkem tohoto jeho zaměření je řada monografií, v roce 2017 obdržel cenu Rudolfa Medka za slavistickou a rusistickou práci.
Působí jako pedagog na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.