Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Martina Navrátilová

Martina Navrátilová

Československá a později také americká tenistka, jedna z nejlepších tenistek všech dob, dlouhodobá světová tenisová jednička a rekordmanka v počtu vyhraných turnajů ve dvouhře i čtyřhře.


Podrobné informace

*18. 10. 1956 Praha

Martina Šubertová je rodné jméno tenistky, která držela tenisovou raketu poprvé v ruce ve čtyřech letech. Její nevlastní otec Mirek Navrátil, po němž později přijala jméno, přivedl Martinu v devíti letech k trenérovi Jiřímu Parmovi. V patnácti letech se již Martina Navrátilová stala mistryní republiky a v osmnácti se začala objevovat na předních příčkách ve světových tenisových žebříčcích. První velký turnaj vyhrála Navrátilová v roce 1974 v Orlandu a stala se profesionální tenistkou. V roce 1975 si Navrátilová zahrála dvě finále grandslamových turnajů, byla však poražena.

Z různých osobních i politických důvodů se rozhodla Navrátilová v roce 1975 emigrovat do USA, v důsledku toho jí bylo odebráno československé občanství, které jí bylo obnoveno až v roce 2008. Americké občanství bylo uděleno v roce 1981 až šest let po emigraci. V roce 1978 se Navrátilové podařilo poprvé dostat na první pozici v žebříčku WTA, o jejích úspěších se ovšem tisk v Československu zmiňoval jen sporadicky a uváděl u jména Navrátilová dovětek – bez státní příslušnosti.

Tenisová kariéra Navrátilové je v roce 1990 na vrcholu, v tomto roce vyhrává již devátý titul wimbledonské vítězky. Svůj triumf tehdy oslavila na kurtu v tričku s fotografií Václava Havla a sdělovala novinářům velké plány ve spojitosti se svou rodnou zemí. V roce 1994 se opět probojovala do finále Wimbledonu, se Španělkou Martinezovou ovšem prohrála a téměř ihned oznámila konec kariéry. Nakonec se k tenisu ještě na několik sezón vrátila, ale v roce 2006 již definitivně ohlásila konec.

Martina Navrátilová se v 80. letech veřejně přihlásila ke své lesbické orientaci a v roce 2014 dokonce vstoupila do svazku manželského se svou partnerkou Julii Lemigovou. Navrátilová se v současné době věnuje charitě, prosazuje práva homosexuálů a bojuje za ochranu zvířat. Tenistka napsala několik životopisných knih, několik z nich je ovlivněno obdobím, kdy se léčila s rakovinou prsu. Od roku 2015 je Navrátilová součástí realizačního týmu tenistky Agnieszky Radwańské. Ocenění za sportovní úspěchy se Navrátilová dočkala v roce 2000, kdy byla uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav a Jan SLEPIČKA. Hvězdy českého sportu. Ilustroval Milada HOUSKOVÁ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. ISBN 80-7200-582-0.

http://www.tenisovestranky.wz.cz/profily/martina/martina.html
https://www.tennis-arena.cz/legendarni-martina-navratilova-slavi-sedesatiny-14819cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.