Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mattoni

Mattoni

Známá česká minerální voda vyráběná v Karlových Varech. Je známá i svým logem s motivem orlích křídel.


ČTK/Kubeš Slavomír
Podrobné informace

Historie firmy Mattoni je dána podnikatelskou činností Heinricha Mattoniho, který roku 1873 v obci Kyselka (u Karlových Varů) založil stejnojmennou společnost. Pro výrobu využil pramen v krušnohorském krystaliniku nedaleko této obce. O rok později Mattoni jako první zavedl plnění minerální vody do skleněných lahví s papírovou etiketou, na které se nacházel známý rodový znak Mattoni – červený orel. Brzy vybudoval infrastrukturu, která se stala základem rozšiřování společnosti nejen pro bližší region a Čechy, ale i zahraničí.

Již v 80. letech 19. století získala značka Mattoni popularitu a patřila mezi nejznámější v Evropě. Za své úspěchy byl Heinrich Mattoni roku 1889 povýšen do šlechtického stavu a dostal titul svobodný pán von Mattoni. Dalším podnětem pro rozvoj jeho společnosti byla železnice, která byla v roce 1894 zavedena do obce Vojkovice nedaleko Kyselky. Export minerální vody se tak zvýšil na 10 milionů láhví ročně. V roce 1900, během konání světové výstavě v Paříži, Mattoni získal ocenění Grand Prix.

Po druhé světové válce byla firma znárodněna a přešla pod podnik Západočeská zřídla, který se po roce 1989 přeměnil na Karlovarské minerální vody. V roce 1994 dochází k privatizaci a zároveň k rozšíření výroby. V současnosti má Mattoni ve svém sortimentu perlivé, neperlivé a ochucené vody. Společnost zaměstnává více než 1 000 pracovníků a nedávno byla přejmenována na Mattoni 1873. V roce 2019 koupila společnost Mattoni spolu s PepsiCo firmu Knjaz Miloš, největšího výrobce minerálních vod v Srbsku. Dodává své výrobky na Slovensko, do Rakouska, Maďarska, Bulharska a spolu s nově koupenou srbskou společností i do celého regionu západního Balkánu.

Videa (2 videí)
Mattoni - Sen o vodě

Mattoni - 140 let reklama

Použité zdroje
BROŽ, Ivan. Dali své jméno značce, aneb, S kůží na trh. Vyd. 1. Brno: MOBA, ©2008. 254 s. ISBN 978-80-243-3067-9.
BURACHOVIČ, Stanislav. Lexikon osobností Karlovarska. Vyd. 1. Karlovy Vary: Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Karlovy Vary ve spolupráci s vydavatelstvím Promenáda, 2009. 149 s. ISBN 978-80-85018-69-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.