Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
MeetFactory

MeetFactory

Mezinárodní centrum současného umění, založené v roce 2001 umělcem Davidem Černým. Pořádá koncerty, výstavy, divadelní hry a mnoho dalších uměleckých akcí.


Budova MeetFactory s charakteristickou sochou Davida Černého
Podrobné informace

Cílem MeetFactory, založeného v roce 2001 umělcem Davidem Černý, bylo vytvořit nezávislé mezinárodní kulturní centrum na světové úrovni s prostorem pro všechny umělecké žánry, od hudby přes film, fotografii, divadlo či výtvarné umění až po literaturu tvůrců různých proudů a generací. O činnost MeetFactory pečuje správní rada, v jejímž čele stojí David Černý, režisérka Alice Nellis a hudebník David Koller. Po povodních v roce 2002 se centrum muselo přestěhovat z původního sídla v Holešovicích do budovy staré továrny na výrobu skla na pražském Smíchově. Poznávacím znamením budovy centra jsou dvě zavěšené sochy aut od Davida Černého.

K nejvýznamnějším činnostem MeetFactory patří mezinárodní rezidenční program pro zahraniční umělce. Jeho cílem je zajišťovat ateliéry pro zahraniční hosty a umožnit jim zapojení do české i středoevropské umělecké scény. MeetFactory má k dispozici patnáct ateliérů, které ročně využívá přibližně 30 umělců z oblastí divadla, literatury a hudby, dále pak režiséři, kurátoři a jiní. Je to největší centrum tohoto typu v České republice. Součástí centra umění MeetFactory jsou i tři galerie: Kostka, MeetFactory a Zeď. Centrum
má k dispozici koncertní sál vybavený high-end zvukovým zařízením, kde se pravidelně konají koncerty. Důležitým žánrem MeetFactory je i divadlo, jež se zaměřuje na adaptace současné prózy a jiné experimentální projekty.

MeetFactory jako projekt a centrum současného umění má čtyři hlavní cíle, kterými jsou snaha o vytvoření otevřeného prostoru pro umění různých žánrů reprezentujících umělce různých generací, podpora originálních, experimentálních a unikátních uměleckých projektů a také iniciace dialogu mezi žánry, příslušníky různých generací a zpřístupnění tohoto uměleckého dění veřejnosti.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.