Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Merkur (stavebnice)

Merkur (stavebnice)

Legendární česká hračka, která spojuje generace Čechů. Sloužila dokonce i ve vědeckém výzkumu a pomohla při výrobě prvních měkkých kontaktních čoček.


Autor: Jedudedek, licence CC BY-SA, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/
Podrobné informace

Stavebnice Merkur je tradiční česká hračka – kovová konstrukční stavebnice, kterou od začátku minulého století znají všechny generace Čechů. Vznikla během 20. let v Polici nad Metují, kde Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Stavebnici si nechal patentovat v Evropě a ve Spojených státech. Za socialismu byla v Československu tato stavebnice vnímána nejen jako hračka, ale i jako nástroj technické výchovy mládeže. Byla nedostatkovým zbožím, stávaly se na ni dokonce fronty. Pomocí této stavebnice vynálezce Otto Wichterle sestavil svůj první přístroj na výrobu měkkých kontaktních čoček. Vyvážela se nejen do SSSR, ale i do celé Evropy. Společnost vyrábějící legendární českou hračku přežila všechny režimy i změnu ekonomického klimatu. V současnosti se třetina výroby vyváží do zahraničí.

Ze stavebnice lze sestavit různé modely transportních vozidel a jiných objektů. Jejím základem jsou kovové dílky, které mají různé délky a tvary a předvrtané otvory. Otvory slouží ke spojení s dalšími dílky pomocí šroubků a matiček velikosti M 3,5. V současnosti firma nabízí stavebnice pro sestavování zemědělských strojů, vojenské techniky, požárních aut, leteckých modelů a dalších.

Videa (1 videí)
Merkur stavebnice

Použité zdroje
Merkur [online]. Merkurtoys s.r.o. © 2016 - 2020. [cit. 13.8.2020]. Dostupné z: http://www.merkurtoys.cz/

Merkur Plzeň [online]. Plzeň: Stanice mladých techniků [cit. 2020-08-13]. Dostupné z: http://www.merkurplzen.cz.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.