Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Milan Vyhnálek

Milan Vyhnálek

Australský podnikatel českého původu. Věnoval se sýrařství a chovu hovězího dobytka, ale také mecenášské činnosti. V Tasmánii vybudoval prosperující sýrařskou továrnu LACTOS a naučil Australany vyrábět a jíst kvalitní sýry.

 


Milan Vyhnálek Petra Škopová / CC0
Podrobné informace

*18. 10. 1925 Hnátnice – 10. 3. 2013 Ústí nad Orlicí

Milan Vyhnálek se narodil v Orlických horách do zemědělské rodiny. Byl předurčen převzít hospodářství po otci, ale místo toho se rozhodl věnovat potravinářství, proto studoval na Mlékárenské a sýrařské škole v Kroměříži. Po studiích nastoupil do sýrárny v Lanškrouně, která byla za války uzavřena. Výrobu v ní dokázal obnovit výrobu hned v létě 1945. Po roce 1948 si uvědomil, že v nových československých podmínkách nebude moci realizovat svoje plány a představy o podnikání a v roce 1949 emigroval do Německa, odkud se v roce 1950 přestěhoval do Austrálie. Ve svých 81 letech v roce 2006 se rozhodl pro návrat do rodné vlasti. Usadil se v Ústí nad Orlicí, kde také zemřel. Podílel se na autobiografické knize Kde je tráva zelenější. Za své zásluhy o rozvoj sýrařství byl v roce 1985 vyhlášen Mužem století Tasmánie, byl vyznamenán Řádem Austrálie i Řádem britského impéria, roku 1998 obdržel cenu ministra zahraničních věcí ČR Gratias agit za šíření dobrého jména ČR ve světě a v roce 1994 jej Vysoká škola zemědělská v Praze jmenovala doktorem honoris causa.

V Austrálii Vyhnálek zpočátku pracoval jako dřevorubec, později se živil na stavbě přehrad, ale i jako fotograf a hudebník. V roce 1954 otevřel svou první výrobnu sýrů. Později v tasmánském městě Burnie otevřel novou sýrárnu LACTOS, kterou pojmenoval po pražské továrně Laktos. Brzy zde dosahoval výborných výsledků a rozšířil sortiment sýrů o nové druhy, které Australané a Tasmánci do té doby nebyli zvyklí konzumovat (ementál, romadúr, plísňové sýry atd.). Prosperující podnik začal dobývat i trhy v Japonsku, v USA a vyvážel i do Evropy. Vyhnálek jej v roce 1981 prodal a o tři roky později otevřel vzorovou ekologickou farmu se sýrárnou LACRUM (název farmy je inspirován názvem moravské mlékárny). Stal se i poradcem australského ministra zahraničního obchodu. Úspěšné podnikání mu umožnilo, aby od 90. let 20. století podporoval české studenty – zajišťoval a financoval jim studijní pobyty na farmách v Austrálii, na Novém Zélandu i v USA. Od 80. let 20. století finančně podporoval i svou rodnou obec. Vyhnálek byl úspěšným podnikatelem, který dokázal uvádět své ideje a vizionářské myšlenky do života. Byl prohlašován nekorunovaným sýrařským králem. Na svou rodnou zem nikdy nezapomněl a vždy se hlásil ke svému češství a ke své rodné obci.

 

 

Použité zdroje
NERMUŤ, Jindřich a VYHNÁLEK, Milan. Kde je tráva zelenější--. 3., upr. vyd., V češtině 2. Praha: EWA, 1992

https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/mel-energie-na-rozdavani-vzpominaji-na-syrarskeho-krale-20150210.html

https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2007030092

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.