Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Miroslav Hák

Miroslav Hák

Významný meziválečný fotograf a člen umělecké Skupiny 42. Výrazná postava české moderny.


Výstava fotografií, autor Miroslav Hák, Galerie Josefa Sudka, ČTK/Doležal Michal
Podrobné informace

*9. 5. 1911 Nová Paka – †29. 7. 1978 Praha

Miroslav Hák se narodil do rodiny novopackého živnostenského fotografa Františka Háka, který jej k tomuto oboru vedl už od dětství. V otcově ateliéru se scházela novopacká elita. Hák spolu s otcem fotografoval nejen oficiální portréty místních obyvatel, ale i momentky z vesnického dění. Po vyučení pracoval tři roky u firmy Langhans v Praze, zkušenosti též získával v ateliéru firmy Horn v Bratislavě. Od roku 1937 byl fotografem souboru divadla E. F. Buriana. V letech 1954–1967 byl zaměstnán u Československého státního filmu. Po roce 1968, deset let před smrtí, přestal zcela fotografovat.

Už v třicátých letech se Hák zařadil mezi významné představitele moderní české fotografie. V roce 1942 se stal členem umělecké Skupiny 42, později byl též členem Spolku výtvarných umělců Mánes nebo skupiny Bilance. Hák byl všestranně zaměřeným fotografem, fotografoval jak profesionální, tak reportážní fotografie nebo umělecké momentky. Vytvářel rovněž akty. Jeho tvorba byla inspirována meziválečnou avantgardou i surrealismem, po odchodu do Prahy jej začalo fascinovat městské prostředí.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.