Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Miroslav Zikmund

Miroslav Zikmund

Český cestovatel, spisovatel, novinář, fotograf a filmař – dokumentarista; spolu s Jiřím Hanzelkou podnikl několik cestovatelských výprav prakticky po všech kontinentech.

 

 


Miroslav Zikmund I, Kateřina Sulovská / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Podrobné informace

*14. 2. 1919 Plzeň

 

Plzeňský rodák Miroslav Zikmund již v šestnácti letech podnikl spolu s přáteli svou první delší cestu, a to na Podkarpatskou Rus. Po maturitě začal studovat na Vysoké škole obchodní v Praze a po uzavření českých vysokých škol nacisty pracoval jako úředník. Inženýrský titul získal v roce 1946. Za studií uzavřel celoživotní přátelství se spolužákem Jiřím Hanzelkou, s nímž v roce 1947 začal uskutečňovat společný životní sen – cestovat. Společně se automobilem Tatra 87 vydali na svou první propagační jízdu. Za tři roky projeli Afriku a Jižní Ameriku. Druhou výpravu, tentokrát vozem Tatra 805, absolvovali v letech 1959–1964 a procestovali Asii, Austrálii a Oceánii. Své cesty dokumentovali stovkami fotografií, desítkami dokumentárních filmů a knih i rozhlasových reportáží. Hanzelka a Zikmund se stali v Československu neobyčejně populárními, pro mnohé občany byli symbolem a vzorem úspěšných mužů, propagátorů Československa ve světě. Jejich knihy vycházely opakovaně v masových nákladech.

V době pražského jara se Zikmund přidal na stranu reformních komunistů. To, spolu s tajnou Zvláštní zprávou č. 4, kterou spolu s Hanzelkou napsali po návratu ze své cesty po Asii pro Leonida Iljiče Brežněva, v níž objektivně popsali nedostatky na východě Sovětského svazu, vedlo k tomu, že v normalizačních časech nesměli publikovat a veřejně vystupovat. Normalizační režim se snažil oba cestovatele z paměti občanů Československa vymazat.

Po roce 1989 se Miroslav Zikmund vydal znovu na cesty, navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, Sibiř, Srí Lanku, Maledivy a USA. Dnes žije ve Zlíně, spolupracuje s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a věnuje se pořádání archivních materiálů, které spolu s Jiřím Hanzelkou pořídil.

Miroslav Zikmund, jenž v roce 2019 v plné svěžesti oslavil sté narozeniny, byl ženat s operní pěvkyní, sopranistkou Evou Zikmundovou, roz. Maškovou, s níž má syna Miroslava. Zikmund obdržel za svou celoživotní práci několik vysokých vyznamenání. V roce 1999 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy, v následujícím roce spolu s Jiřím Hanzelkou obdržel Cenu ministra životního prostředí a v roce 2002 cenu Artis Bohemiae Amicis. V roce 2014 mu prezident republiky udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Použité zdroje
Milan Churaň a kol., Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století, Praha, Libri 1994
https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Zikmund
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_nositel%C5%AF_%C5%98%C3%A1du_Tom%C3%A1%C5%A1e_Garrigua_Masaryka

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.