Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Moira

Moira

Česká textilní firma vyrábějící funkční prádlo pro sport i na běžné nošení, utkané z vlastních patentovaných materiálů. Mezinárodní věhlas si získala vývojem ochranného prádla pro ozbrojené složky.


Firemní prodejna Moira, outdoorové oblečení. ČTK/Pancer Václav.
Podrobné informace

Firma Moira je jedním z předních českých výrobců funkčního prádla. Její zakladatel Mario Vlček začal již 70. letech 20. století vyrábět pro sebe a své přátele podle vlastních návrhů aktuálně nedostatkové horolezecké vybavení. Po sametové revoluci se výroba spacích pytlů a bund z prachového peří ukázala jako příliš nákladná, a protože český textilní trh procházel v 90. letech krizí, přeorientoval se Vlček na rychle se rozvíjející segment funkčního prádla. V roce 1992 založil značku Alae Lupuli, později Moira, která uvedla jako první v Československu na trh sportovní prádlo nové generace ze 100% polypropylenu. Zároveň se Vlček ve spolupráci s Výzkumným ústavem chemických vláken SVIT na Slovensku věnoval inovaci polypropylenových vláken a technologii výroby. V roce 1996 přišel s patentem na unikátní pětilaločné vlákno nesoucí označení Moira, ze kterého firma dodnes vyrábí funkční a pracovní prádlo. Dobře odvádí vlhkost z těla, proto si rychle získalo oblibu mezi vrcholovými a výkonnostními sportovci. Nosil je například první Čech na severním pólu Miroslav Jakeš nebo šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, populárním se stalo i mezi širokou veřejností jako termoizolační pracovní prádlo.

Moira je největším výrobcem funkčního prádla v Česku. Název jeho patentovaného vlákna, shodný s pojmenováním značky, se pro české zákazníky stal synonymem funkčního prádla. Filozofie firmy je postavena na vlastní výrobě a soběstačnosti. Vlákno vyrábí na Slovensku ve vlastním zařízení a poté se z něj v Německu spřádá příze. Z ní se následně v hlavním výrobním závodu ve Strakonicích vyrábí funkční úplet pro veškerý sortiment. Ačkoliv je pro firmu klíčový domácí trh, zhruba 10 % výroby je určeno pro export, a to zejména do Německa, kde pracovní prádlo této značky získalo ocenění kvality.

Kromě vyhledávaného funkčního spodního prádla firma Moira vyvíjí a vyrábí ve spolupráci s českou zbrojařskou firmou 4M Systems tzv. ultratenké moderní brnění. Má podobu trika z funkčních materiálů doplněného protistřepinovou aramidovou vložkou proti krátkým palným zbraním a bodným poraněním a je určeno pro ozbrojené složky z celého světa i jednotlivce. Pod oblečením je téměř neviditelné.

 

Videa (2 videí)
Moira - výroba

Moira - moderní brnění

Použité zdroje
BIBEN, Martin. První kalhoty ušil Mario Vlček ve třinácti. Dnes je jeho Moira názvem pro funkční prádlo. In: Ekonom.ihned.cz [online]. 8. 11. 2017 [cit. 6. 12. 2020]. Dostupné z: https://ekonom.ihned.cz/c1-65948340-prvni-kalhoty-jsem-usil-ve-trinacti.
HORKÝ, Petr. Strakonická Moira obléká i vojáky německého Bundeswehru. In: E15.cz [online]. 26. 4. 2012 [cit. 6. 12. 2020]. https://www.e15.cz/reportaze/strakonicka-moira-obleka-i-vojaky-nemeckeho-bundeswehru-762760
https://moira.cz/clanky/6-historie.
PROKEŠ, Jan. Od horolezců až k vestám pro FBI. O výrobky české firmy Moira je zájem po celém světě. In: Ihned.cz [online]. 18. 5. 2018 [cit. 6. 12. 2020]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-66141850-od-horolezcu-az-k-vestam-pro-fbi.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.