Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Nádražní znělky

Nádražní znělky

Charakteristické znělky na mnoha nádražích v celé České republice; jsou složeny na základě lidových písní nebo skladeb významných českých a světových skladatelů. Tato tradice je ve světě zcela unikátní.


Podrobné informace

Nádražní znělky jsou zvláštní skupinou hudebních znělek. Jsou to skladby, jimiž začínají pořady v médiích, hlasové komunikáty a prohlášení. Znělky jsou většinou skládané pro konkrétní účel, měly by upoutat pozornost diváků, resp. posluchačů, a být zcela charakteristické tak, aby si veřejnost dokázala vytvořit určitou asociaci s konkrétním pořadem či projevem.

Nádražní znělky, stejně jako ty ostatní, mají za úkol upoutat pozornost, a zaznívají tedy vždy před hlášením o příjezdu či odjezdu vlaků či jiných informací. Jejich zvláštní charakter v Česku však spočívá v tom, že nejsou nově složené pro nádražní účely, nýbrž jsou vytvořené na základě skladeb významných českých a světových skladatelů a též lidových písní. Mnoho nádraží v celé České republice se může pochlubit svou vlastní, unikátní znělkou. Často je hudební motiv znělky úzce spojen s konkrétním místem. Tento jev je v mezinárodním kontextu zcela ojedinělý.

Na hlavním nádraží v Praze cestující pravidelně slýchají charakteristické fragmenty symfonických básní Vltava a Vyšehrad od českého skladatele Bedřicha Smetany. Na nádraží Praha–Holešovice hlášení uvádí motiv z písně Vy, staré Holešovice. V Praze–Libni zaznívá opět Bedřich Smetana a jiný motiv z Vltavy.

Na nádraží v Českých Budějovicích znělku tvoří úvodní motiv z písně K Budějcům cesta, v Domažlicích motivy z písně Žádný neví, co jsou Domažlice, a to ve dvou verzích: na začátku a konci hlášení. Ve Frýdku-Místku lze slyšet Okolo Frýdku cestička a v Havlíčkově Brodě Spi, Havlíčku, v svém hrobečku. V Hradci Králové je to Okolo Hradce, v Jihlavě Horo, horo, vysoká jsi, v Kladně Kladno, Kladno, ty černé Kladno, V Kolíně Kolíne, Kolíne, v Uherském Hradišti Když sem šel z Hradišťa, v Plzni Plzeňská věž převyšuje kopce a ve Valašském Meziříčí My jsme Valaši. V Pardubicích je znělka založena na motivech písně Já mám koně, zvláštní znělka je zde také pro ohlášení zpoždění, a to Dobrú noc, má milá. Na hlavním nádraží v Ostravě zaznívají Pilky od Leoše Janáčka.

Hlavní nádraží v Brně se také mohlo kdysi pochlubit unikátní znělkou, a to na motivy Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem se slovy básníka Josefa Kainara a hudbou Gustava Broma. Tato nejznámější skladba o Brně však byla na brněnském nádraží v roce 2015 nahrazena
standarizovanou znělkou.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.