Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Národní listy

Národní listy

Český politický liberální deník, který vycházel v letech 1861–1941. Jeden z nejvýznamnějších deníků druhé poloviny 19. století.


ČTK/Autor neznámý.
Podrobné informace

První číslo vyšlo 1. 1. 1861. Na vzniku Národních listů se podíleli čeští vlastenci: politik František Ladislav Rieger, historik a spisovatel František Palacký, novinář František Šimáček fyziolog Jan Evangelista Purkyně, novinář a politik Eduard Grégr, pedagog Emanuel Tonner a mecenáš a právník šlechtického původu Rudolf Thurn-Taxis. Žádost o koncesi byla podána na jméno Grégrova bratra, novináře a politika Julia, jenž také bývá považován za zakladatele novin. Julius Grégr stál v čele deníku více než 30 let – za jeho vedení se Národní listy staly významným politickým periodikem, usilujícím o národní rovnoprávnost a emancipaci. Po smrti Julia Grégra v roce 1896 se na řízení deníku podílel jeho syn Prokop. Roku 1910 přešly noviny do vlastnictví Pražské akciové tiskárny pod vedením politiků Karla Kramáře a Aloise Rašína – od této doby se staly důležitým orgánem národních demokratů. Do periodika psalo již od jeho počátků mnoho významných osobností, najdeme mezi nimi Vítězslava Hálka, Jana Nerudu, Jakuba Arbese, bratry Čapky, Růženu Jesenskou a řadu dalších. Během nacistické okupace byl provoz Národních listů zastaven – poslední číslo vyšlo v květnu 1941 a po druhé světové válce již vydávání nebylo obnoveno.

Použité zdroje
https://reportermagazin.cz/a/wa4Yi/vzpominka-na-jedny-noviny
Národní Listy: jubilejní sborník: 1861-1941. V Praze: Pražská akciová tiskárna (Národní listy), 1941. 253 s.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.