Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Narozeniny a jmeniny

Narozeniny a jmeniny

Nejrozšířenější rodinné svátky v Česku. Oslavují výročí narození jedince (narozeniny) či jeho křestní jméno v den, kdy je uvedeno v kalendáři (jmeniny).

 


Narozeninový dort. Autor: Mojmir Churavy, licence: CC BY-SA 4.0, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Birthday.Cake.at.New.Years.Party.2020.of.Wikimedia.CZ.jpg
Podrobné informace

Narozeniny a jmeniny patří k svátkům, které jsou v Česku v rodinném kruhu slaveny nejvíce. Narozeniny, jak již název napovídá, jsou výročím narození jedince, které se v současnosti v Česku těší obvykle větší oblibě, než je tomu u jmenin (nejčastěji nazývaných jednoduše „svátek“), kdy se dané osobě blahopřeje ku příležitosti kalendářního dne, na nějž připadá její křestní jméno.

Oslavy narození člověka v kruhu jeho nejbližších jsou relativně pozdním zvykem, data narození se totiž začala vést v matrikách teprve od 17. století. Od konce 18. století se připomínky narození objevují ve šlechtických rodinách, do měst a na venkov se ovšem tento zvyk rozšiřoval jen pozvolna, v průběhu 19. století. Katolická církev doporučovala slavit jen jmeniny, proto se narozeniny ujímaly rychleji v protestantských rodinách. Jmeniny či „svátek“ zastávaly z hlediska několika předchozích století významnější zvyk, navazují totiž na svátky svatých, po nichž byli lidé pojmenováváni a k nimž měli jako ke svým patronům hluboký vztah. Svátky spjaté s oblíbenými a rozšířenými jmény bývaly příležitostí k oslavám, přesahujícím rodinný okruh. S muzikou se chodívalo po celé vsi nebo městské čtvrti zahrát Aničkám, Josefům, Václavům. V den jejich svátku se pořádaly taneční zábavy, např. anenská, kateřinská, josefská.

Dnes oslavenec ke svým jmeninám či narozeninám obdrží od rodiny, přátel či pracovního kolektivu většinou květiny a blahopřání. V den narozenin se může uskutečnit posezení s pohoštěním, jehož tradiční součástí (zejména v případě dětí) bývá dort. K oslavě patří přípitek na zdraví oslavence, který sfoukává na dortu zapálené svíčky, jejichž počet odpovídá počtu let od jeho narození, a přebírá od hostů dárky. Na oblibě nabývá importovaný popěvek „Hodně štěstí zdraví“, jinde též „Živijó, živijó, živijó, živijó. Mnoga ljeta, zdravi byli“. Někdy (obvykle v kolektivu přátel) může být počet let oslavence vyjádřen také zvykem „dát hobla“, kdy je dotyčný chycen dvěma přáteli za nohy a ruce a otloukán o třetího účastníka rozverného překvapení, jenž dělá „kozu“.

Použité zdroje
VONDRUŠKOVÁ, Alena. Rodinné svátky a oslavy. 1. vyd. V Praze: Albatros, 2010. 339 s. Oko. ISBN 978-80-00-02318-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.