Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Naučné stezky

Naučné stezky

V České republice rozšířený druh turistických tras, po kterých jsou rozmístěny informační tabule se zajímavostmi o oblasti, kterou stezka prochází.


Soos, národní přírodní rezervace, venkovní naučná stezka. ČTK/Kubeš Slavomír.
Podrobné informace

Naučné stezky jsou v České republice velice rozšířeny. Jde o speciální druh turistické trasy, po jejíž délce jsou rozmístěny informační tabule se zajímavostmi o kulturních a přírodních památkách, kolem kterých stezka prochází. Naučné stezky mají různou délku a různý počet informačních zastavení. Značeny jsou turistickými značkami. Většina je přístupná po celý rok pro pěší turisty nebo cyklisty, některé se dají v zimě využívat běžkaři a existují také naučné stezky vodácké. Nejdelší naučná stezka České republiky o délce 66 km byla otevřena v roce 2012 a vede z obce Týn nad Vltavou do vesnice Onen Svět.

První česká naučná stezka vznikla v okrese Děčín v roce 1941, jedná se o Köglerovu naučnou stezku. Dlouhou dobu byla jedinou svého druhu, ale od druhé poloviny 60. let 20. století se počet naučných stezek zvyšoval. Dnes jich je na území České republiky několik stovek, například naučná stezka vojenské historie Králíky, naučná stezka Lysá hora, naučná stezka Bezručův vrch, ekostezka Švagrov, naučná stezka Berounka, naučná stezka Cesta kocoura Mikeše, pojmenovaná podle známé postavy z české pohádky, a mnohé další.

Naučné stezky jsou tematicky rozmanité. Mohou vést přírodními rezervacemi a pojednávat o zdejší přírodě nebo kolem historických památek různých obcí. Některé se drží jednoho tématu, třeba Vápenická naučná stezka Černý Důl, pojednávající o historii tamější těžby vápence. Malá část naučných stezek je situována do oblastí s omezenými přístupem návštěvníků, obvykle z důvodu ochrany přírody, a je přístupna pouze s průvodcem. Jedná se například o naučnou stezku Mionší.

Mnohé z českých naučných stezek mají vlastní webovou stránku poskytující podrobnější informace, díky tomu je většina z nich dostupná téměř každému. Stezky přitahují velké množství domácích i zahraničních návštěvníků, velká část z nich má informační tabule alespoň ve dvou jazycích.

Použité zdroje
KOLEKTIV Autorů. Köglerova naučná stezka Krásnolipskem. Krásná Lípa: Město Krásná Lípa, 2006. 78 stran.
STRAKOŠ, Petr. Naučné stezky Moravskoslezského kraje [online]. Ostrava: Moravskoslezský kraj, krajský úřad. 2008 [cit. 4. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.msk.cz/assets/temata/publikace/naucne_stezky.pdf
Naučné stezky [online]. In: lesycr.cz: ©2017 [cit. 2. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.naucnoustezkou.cz/
Naučnoustezkou.cz [online]. Naučnoustezkou.cz: ©2020 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://lesycr.cz/naucne-stezky/
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Naučná stezka [online]. c2020 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dn%C3%A1_stezka

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.