Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Nová radnice v Ostravě

Nová radnice v Ostravě

Monumentální komplex kancelářských budov s dominující konstruktivistickou věží, který se stal symbolem města Ostravy.


Nová radnice Ostrava – Autor: Khrabustovskyi, licence CC BY-SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ostrava-radnice.jpg
Podrobné informace

slavnostní otevření 28. 10. 1930

 

Nová radnice v Ostravě nahradila dlouhodobě nevyhovující Starou radnici. O její výstavbě se mluvilo již od roku 1912, tehdejší ostravský starosta Jan Prokeš měl v plánu vytvořit z Ostravy skutečné velkoměsto. Záměrem novostavby bylo vytvoření části nově plánovaného obchodně-administrativního centra města. Ve veřejné architektonické soutěži z roku 1923 zvítězil projekt architektů Františka Koláře a Jana Rubého. Na realizaci projektu se rovněž podíleli Vladimír Fischer a Karel Kotas. Stavba byla vybudována v letech 1925–1930. Slavnostního otevření se dočkala v den státního svátku Československé republiky. Díky své vysoké věži se radnice stala nejvyšší radniční budovou na území dnešní České republiky, je to také největší radniční komplex. Od roku 1999 je na náměstí před radnicí umístěna na žulové kašně s vodotryskem 3,5 m vysoká socha Ikara od sochaře Františka Štorka.

Komplex je navržen ve stylu moderního klasicismu. Stavba má dvě křídla s dominantní monumentální věží uprostřed. Problémem při stavění v Ostravě, hornickém městě, je nestabilní podloží, z tohoto důvodu musela být monumentální stavba (především věž) co nejvíce odlehčena. Věž je 85,6 m vysoká, má ocelovou konstrukci a je podložena unikátní žebrovanou železobetonovou deskou, která zajišťuje stabilitu. Disponuje výtahem, který byl v době výstavby největším v celé republice (51 m), vyhlídkovou terasou a hodinami, jejichž ciferník má průměr 3,5 m. Interiér je vyzdoben mramorem a vzácným dřevem. Konstruktivisticky pojatá fasáda je zdobena bronzovými sochami, symbolizujícími hornictví, hutnictví, vědu a obchod (sochař Václav Mach). Foyer se využívá rovněž jako výstavní síň. Původně se v budově nacházela také busta Tomáše Garrigua Masaryka od sochaře Josefa Mařatky (dnes na centrálním Masarykově náměstí).

Použité zdroje
ADAMUS, Alois. Z dějin moravskoostravské radnice. V Moravské Ostravě: [nákladem vlastním], 1930. 102 s.
KRZYŽANKOVÁ, Vlasta a kol. Nová radnice osmdesátiletá = The new city hall eigthty years young. Ostrava: Statutární město Ostrava, 2010. 55 s. ISBN 978-80-260-0035-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.