Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Oldřich Lipský

Oldřich Lipský

Významný český filmový režisér a scenárista druhé poloviny 20. století, ceněný doma i v zahraničí jako tvůrce osobitých filmových komedií a parodií.


Autor: ČTK/Humpálová Zuzana
Podrobné informace

*4. 7. 1924 Pelhřimov – 19. 10. 1986 Praha

Oldřich Lipský prožil dětství v rodném Pelhřimově, kde již během střední školy ochotničil v místním divadelním spolku. Roku 1945 odešel studovat filozofii a práva do Prahy, avšak studium nedokončil, neboť se brzy začal intenzivně věnovat divadlu. Jako režisér a herec působil v Divadle satiry, a to až do jeho zrušení  roku 1949. Poté nastoupil v barrandovském studiu jako asistent režie, scenárista a rovněž příležitostný herec. Jako filmový režisér debutoval již roku 1950 tendenční veselohrou Slepice a kostelník, ale za svůj první vlastní film považoval snímek Cirkus bude, který natočil v roce 1954. Záhy se etabloval jako úspěšný tvůrce oblíbených filmových komedií, z nichž mnohé se staly v Československu kultovními. Patří k nim například muzikálová westernová parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), která sklidila velký úspěch i v zahraničí. Ohlas získaly také mnohé další snímky, jako parodie na americké komiksy Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), cirkusová komedie Šest medvědů s Cibulkou (1972), sci-fi Adéla ještě nevečeřela (1977) či parodie na román Julesa Verna Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Pro své filmy si Lipský scénáře pečlivě vybíral a nezřídka je také sám psal. Spolupracoval s Milošem Macourkem a Jiřím Brdečkou, od 70. let i s Ladislavem Smoljakem a Zdeňkem Svěrákem. Z této spolupráce vznikly populární snímky vyznačující se charakteristickým originálním humorem, cimrmanovskou hravostí a osobitým rukopisem: situační komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) či studentská veselohra Marečku, podejte mi pero! (1976). Se scenáristou Zdeňkem Svěrákem natočil také svůj poslední dokončený film, pacifistickou pohádku Tři veteráni (1983), zpracovanou podle předlohy Jana Wericha.

Oldřich Lipský získal za svou tvorbu četná tuzemská i zahraniční ocenění, mezi nimi například Stříbrnou mušli na XII. mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu v roce 1964 za snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera či Cenu za nejlepší scénář na Mezinárodním festivalu fantastických filmů IMAGFIC v Madridu roku 1984 za pohádku Tři veteráni. V jeho filmech se často objevuje i jeho bratr Lubomír Lipský, známý herec a komik. Syn Dalibor Lipský je filmový producent a střihač.

Videa (6 videí)
Ukázka ze snímku "Limonádový Joe aneb Koňská opera" (1964)

Ukázka z pohádky "Tři veteráni" (1983)

Ukázka z filmu "Čtyři vraždy stačí, drahoušku" (1970)

Ukázka ze snímku "Adéla ještě nevečeřela" (1977)

Ukázka z filmu "Tajemný hrad v Karpatech" (1981)

Ukázka ze snímku "Jáchyme, hoď ho do stroje!" (1974)

Použité zdroje
Oldřich Lipský. In: Filmový přehled [online]. © NFA 2018 [cit. 5. 4. 2019]. Dostupné z: http://www.filmovyprehled.cz/cs/person/7883/oldrich-lipsky
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. ISBN 80-85839-54-7.
VYSEKALOVÁ, Jitka. Oldřich Lipský: Cesta za humorem. 1. vyd. Praha: Čs. filmový ústav, 1984.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.