Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Oldřich Pelčák

Oldřich Pelčák

Druhý československý kosmonaut. Příležitost letět do vesmíru však nedostal. Aktivně se zabýval popularizací kosmonautiky.


Autor: Matěj Baťha, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv%C4%9Bt_knihy_2011_-_Old%C5%99ich_Pel%C4%8D%C3%A1k.jpg
Podrobné informace

*2. 11. 1943 Zlín

Oldřich Pelčák spolu s Vladimírem Remkem absolvoval výcvik pro let do vesmíru. Vybrán byl však Remek a Pelčák se do vesmíru nikdy nedostal, zůstal členem záložní posádky. Pelčák a Remek jsou zároveň prvními kosmonauty pocházejícími z jiné země než ze SSSR a USA.

Pelčák od roku 1969 sloužil v armádě v hodnosti nadporučíka. O dva roky později získal kvalifikaci pilota 1. třídy a od roku 1972 začal spolu s Vladimírem Remkem studovat na vojenské letecké akademii nedaleko Moskvy. Traduje se, že Remek byl vybrán pro let z politických důvodů – jeho otec byl Slovák (generálporučík) a jeho matka byla Češka. Jiná verze říká, že Remek měl v československé armádě větší vliv a pomohly mu známosti.

Po návratu ze Sovětského svazu působil Pelčák ve velitelských funkcích, později se aktivně zabýval popularizací kosmonautiky. Dokonce se snažil prosadit v politice, ale bez větších úspěchů. Je po něm pojmenována planetka č. 6149.

Videa (1 videí)
Rozhovor s kosmonautem Oldřichem Pelčákem

Použité zdroje
Česká televize, Před 75 lety se narodil Oldřich Pelčák. Český kosmonaut, který do vesmíru neletěl [online]. 2.11.2018 [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2640344-pred-75-lety-se-narodil-oldrich-pelcak-cesky-kosmonaut-ktery-do-vesmiru-neletel

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.