Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Otto Jelinek

Otto Jelinek

Česko-kanadský mistr světa v krasobruslení, podnikatel, kanadský politik a ministr, český poradce a podnikatel, bývalý kanadský velvyslanec v Česku

 


Otto Jelínek Autor: OISV – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31487623
Podrobné informace

20. 5. 1940 Praha

 

Otto Jelinek (v Česku též Otakar Jelínek) se narodil do podnikatelské rodiny s moravskými kořeny. Již v Praze začal spolu se sestrou Marií trénovat krasobruslení. Po roce 1948 rodina emigrovala přes Švýcarsko do Kanady. Otto s Marií zde pokračovali v trénincích a zahájili svou světovou kariéru v kategorii sportovních dvojic. Opakovaně v 50. a 60. letech reprezentovali Kanadu, v roce 1960 na olympijských hrách skončili čtvrtí a svou světovou kariéru triumfálně ukončili v roce 1962 vítězstvím na mistrovství světa konaném v Praze.

Po ukončení aktivní sportovní činnosti začal Otto Jelinek v Kanadě podnikat a o deset let později zahájil politickou činnost. Celkem pětkrát byl zvolen poslancem kanadského parlamentu a ve třech kanadských vládách zastával ministerský post.

V roce 1993 se s manželkou na 18 let přestěhoval do Prahy. V roce 1994 se stal šéfem české pobočky firmy Deloitte & Touche. V letech 2007–2011 byl předsedou představenstva společnosti Colliers International a členem dozorčí rady Ostravsko-karvinských dolů. V roce 2012 se vrátil zpět do Kanady a v letech 2013–2016 působil jako kanadský velvyslanec v České republice.

Jelinkova sportovní, politická, veřejná i podnikatelská činnost byla několikrát oceněna, Jelinek byl uveden do Kanadské sportovní síně slávy a v roce 2016 získal Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu České republiky.

 

 

Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otto_Jelinek
https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Jelinek
https://zivotopis.osobnosti.cz/otto-jelinek.php
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/otto-jelinek.A140412_2055936_brno-zpravy_lva
https://www.denik.cz/z_domova/po-trech-letech-z-ceska-odchazi-kanadsky-velvyslanec-jelinek-20160907.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.