Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Palác Adria

Palác Adria

Pozoruhodná pražská stavba provedená ve stylu rondokubismu, historické sídlo legendárního divadla Laterna magika.


Autor: VitVit, licence CC BY SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_pal%C3%A1c_Adria_%C4%8Delo_2.jpg
Podrobné informace

dokončení 1925

 

Palác Adria se nachází v Praze na rohu Jungmannova náměstí a Národní třídy. Původně zde stál pozdně barokní Thun-Salmův palác. Začátkem 20. století parcelu zakoupila italská pojišťovna Riunione Adriatica di Sicurtà, která využila dobře lokalizovaný pozemek pro výstavbu administrativní budovy pro svou pražskou pobočku.

Stavba byla realizována v letech 1923–1925 architektem Josefem Zaschem ve spolupráci s architektem Pavlem Janákem, jenž se stal autorem nápadné fasády v rondokubistickém stylu, nazývaném též národní sloh. Fasáda je zdobena pěti věžemi s cimbuřím, které připomínají italské renesanční paláce, pilastry se stylizovanými květy a obloučkovými a trojúhelníkovými římsami nad okny, po stranách jsou umístěny stylizace Terstu a Prahy. Monumentální bronzové sousoší Jana Štursy na štítě (Adria či také Mořeplavba) je 5 m vysoké a váží zhruba 4 t. Je největší galvanoplastickou sochou na světě a považuje se za technický unikát. Na výzdobě budovy se podíleli přední čeští sochaři Otto Gutfreund, Jan Štursa, Bohumil Kafka, František Anýž a Karel Dvořák. Palácem prochází pasáž s kruhovou galerií a prosklenou dvoranou, kterou zdobí orloj a sochařský cyklus zvěrokruhu, slunce, měsíce, dne, noci. V prvním patře se nacházela významná koncertní kavárna Reunion (dnes obnovená kavárna Adria). Později byl v suterénu budovy zřízen biograf. V roce 1958–1959 byla provedena úprava budovy podle návrhu Františka Cubra, Josefa Hrubého a Zdeňka Pokorného, vznikla zde divadelní scéna, kde sídlila Laterna magika, dnes součást Národního divadla. V letech 1996–1997 byla provedena rekonstrukce budovy včetně divadelního sálu. V současnosti jsou v paláci umístěny kanceláře, obchody a Divadlo bez zábradlí.

Použité zdroje
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
ŠVÁCHA, Rostislav. Od moderny k funkcionalismu: proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století. Praha: Victoria Publishing, 1995. 590 s. ISBN 80-85605-84-8.
Historie. In: Kavárna Adria [online]. [cit. 9. 9. 2020]. Dostupné z: http://www.caffeadria.cz/historie.
Palác Adria. In: Národní památkový katalog [online]. [cit. 9. 9. 2019]. Dostupné z: https://www.pamatkovykatalog.cz/palac-adria-pojistovna-riunione-adriatica-di-sicura-15357843.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.