Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Patentka

Patentka

Stiskací knoflík, jehož sériovou výrobu umožnil český vynález.


Autor: Grkauls, licence Public domain (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Druckknopf.jpg)
Podrobné informace

Patentka (též druk) je drobný dvoudílný stiskací knoflík, který slouží k připínání dvou textilních či kožených součástí oděvu k sobě – při stisknutí dvě části patentky zapadnou do sebe, a tak vznikne pevné spojení. Sériová výroba patentek se pyšní více než stoletou tradicí a je spojena se jmény Jindřicha Waldese a Hynka Puce.

Začátek jejich podnikání se datuje do prvního desetiletí 20. století. Hynek Puc odešel v roce 1900 od firmy Lokesch a v pražských Holešovicích založil dílnu, ve které začal v roce 1902 pracovat i Jindřich Waldes, též bývalý zaměstnanec Lokeschovy továrny. Spolu se stali zakladateli veřejné obchodní společnosti a přestěhovali výrobu drobného kovového zboží do pronajaté budovy v Karlíně. Zatímco konkurence vyráběla knoflíky stále ručně, Hynek Puc vymyslel v roce 1903 mechanický stroj (zakládačku), který nahradil manuální práci a umožnil sériovou výrobu stiskacího knoflíku. Výroba se rozrostla takovým tempem, že v roce 1907 majitelé přestěhovali stroje do nové továrny ve Vršovicích. Nejznámější patentka je prodávána pod značkou této vršovické firmy Koh-i-noor (Waldes) a patentka je i v logu firmy.

Použité zdroje
Cílková, Ivona. Český vynález, o kterém dnes už jen málokdo ví, způsobil revoluci v oblékání. In: https://techfocus.cz/gadgets/623-cesky-vynalez-o-kterem-dnes-uz-jen-malokdo-vi-zpusobil-revoluci-v-oblekani.html [online]. 16.8.2018 [cit. 13.8.2020]. Dostupné z: https://techfocus.cz/gadgets/623-cesky-vynalez-o-kterem-dnes-uz-jen-malokdo-vi-zpusobil-revoluci-v-oblekani.html

HOŘÁKOVÁ, Hana. Knoflíky. [Praha]: H. Hořáková, 2007. 53 s. ISBN 978-80-239-9881-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.