Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Petr Nečas

Petr Nečas

předseda vlády mezi lety 2010–2013


Autor: Saeima, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Necas_in_Latvia_(cropped).jpg
Podrobné informace

*19.11.1964 Uherské Hradiště

Petr Nečas vystudoval v Brně přírodní vědy a na konci 80. let získal doktorský titul. Jeho politická kariéra začala v roce 1991, kdy představoval jednoho ze zakládajících členů Občanské demokratické strany (ODS). O rok později byl zvolen poslancem České národní rady a po rozpadu Československa se stal poslancem Parlamentu České republiky. Tuto funkci vykonával až do roku 2013 (během krátké doby od prosince 2012 do března 2013 byl pověřen řízením ministerstva obrany České republiky). V letech 2006–2009 zastával post ministra práce a sociálních věcí a od června 2010 do července 2013 byl premiérem a současně předsedou ODS.

Koaliční vláda, které Nečas předsedal, se skládala z pravicových stran: ODS, TOP 09, a Věcí veřejných. Vystoupila s ambiciózním programem reforem a úsporných opatření, které měly přispět k ekonomickému ozdravění země. Odbory a některé občanské iniciativy tento program kritizovaly jako asociální a nahrávající zájmům velkého kapitálu. Nečas osobně byl navíc kritizován, že se nechává zastínit ministrem financí Kalouskem. Rovněž mu bylo vyčítáno jmenování kontroverzního publicisty Romana Jocha, proslulého obhajobou mučení a trestu smrti, poradcem pro lidská práva a zahraniční politiku.

Nečas z funkce premiéra odstoupil dne 17. června 2013 po policejní razii na úřadu vlády a obvinění šéfky svého kabinetu, Jany Nagyové, s níž udržoval poměr, z korupce a zneužití vojenského zpravodajství. Nagyová (dnes Nečasová) byla podezřelá ze zneužití vojenského zpravodajství a krácení daně za hodnotné dary. Nečasova rezignace otevřela cestu k předčasným volbám, v nichž ODS získala jen 16 křesel, což byl její nehorší výsledek v dosavadních dějinách. 

Použité zdroje
RNDr. Petr Nečas - Vysoká škola CEVRO INSTITUT. Úvodní stránka - Vysoká škola CEVRO INSTITUT, vysoká škola právních a sociálních studií [online]. Copyright © 2020 CEVRO Institut, z.ú. [cit. 28.08.2020]. Dostupné z: https://www.cevroinstitut.cz/cs/pedagog/rndr-petr-necas/

Petr Nečas – ODS – Občanská demokratická strana. ODS – Občanská demokratická strana [online]. Copyright © [cit. 28.08.2020]. Dostupné z: https://www.ods.cz/profil/petr-necas

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.