Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Petr Wajsar

Petr Wajsar

Skladatel, hudebník a textař. „Pravověrný rocker“ a „janáčkovec“ s klasickým hudebním vzděláním, jehož tvorba se pohybuje na pomezí několika hudebních žánrů.


http://www.wajsar.cz/data/press.htm
Podrobné informace

*14. 11. 1978 Praha

Petr Wajsar pochází z rodiny hudebníků a již od dětství se učil hře na klavír, ovládá i hru na baskytaru. V roce 2000 absolvoval obor skladba a aranžování moderní populární hudby na Pražské konzervatoři, kde byl žákem Angela Michajlova, Milana Svobody a Michala Pavlíčka. Ve studiu skladby pokračoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka u Stanislava Jelínka (1999–2000) a na HAMU u prof. Václava Riedlbaucha (2000–2005).

Komponuje klasickou, jazzovou, populární i scénickou hudbu, je též vyhledávaným aranžérem. Spolupracuje s mnoha předními českými soubory a institucemi. Své skladby uvedl s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Filharmonií Bohuslava Martinů, Filharmonií Hradec Králové aj.

Je držitelem ceny Český lev 2018 za hudbu k filmu Hastrman Ondřeje Havelky, nominován byl na Cenu Alfréda Radoka za hudbu k muzikálu Pornohvězdy (2010) autorů Petra Kolečka a Tomáše Svobody, je držitelem ceny posluchačů a poroty Nuberg 2013 za skladbu Osm vět na vějíře aj.

S vokálním souborem Skety, pro který píše většinu aranžmá i autorských skladeb, vyhrál v roce 2014 první cenu v jazzové kategorii na mezinárodní soutěži a cappella souborů v rakouském Grazu.

Petr Wajsar účinkuje často i na festivalech alternativní a elektronické hudby: Alter 2018/19, Master Of Puppets 2017, Cool v plotě 2019.


Použité zdroje
http://www.wajsar.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.