Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pexeso

Pexeso

Velmi rozšířená a oblíbená paměťová karetní hra z roku 1965, která vznikla v Československu podle návrhu Zdeňka Prince. Sada pexesa obsahuje karty s páry stejných obrázků, hru vyhrává hráč, který najde nejvíce dvojic.


Podrobné informace

Herní sada obsahuje zpravidla 64 karet s 32 páry stejných obrázků. Hra začíná rozložením karet lícem dolů tak, aby žádný z hráčů neznal polohu jednotlivých obrázků. Každý hráč otáčí vždy dvě karty. Pokud najde stejný obrázek, získává bod a pokračuje ve hře. Pokud ale otočené kartičky k sobě nepatří, obrátí se zpět lícem dolů a na řadě je další účastník. Cílem hry je nalezení co největšího počtu odpovídajících dvojic karet. Motivy v páru karet jsou obvykle stejné, nově se také vyskytují dvojice s motivy významově propojenými, například podrážka a bota, hlava sportovce a jeho postava nebo pohádka a ústřední písnička. Ke kuriozitám patří pexesa kulatá či vyrobená z čokolády. Hra, jež cvičí paměť a soustředění, brzo získala v Československu velkou popularitu, která trvá dodnes. Ve Frýdku-Místku se pravidelně koná Mistrovství České republiky v pexesu, existuje také Klub sběratelů pexesa. 

První hra vznikla v roce 1965 podle nápadu a návrhu Zdeňka Prince, který našel podnět ve své mozaikářské práci s barevnými sklíčky a kamínky. Vznikla pro nakladatelství Pressfoto, jemuž se ale nelíbil původně navržený název Obrázková mozaika. Sousloví Pekelně se soustřeď!, které Princ do názvu hry navrhl, bylo inspirováno názvem populárního televizního soutěžního pořadu, jehož autorem byl Jaroslav Dietl. Použití jednoslovného akronymu pexeso pomohlo Pressfotu vyhnout se finančním nákladům spjatým s nákupem licence na používání názvu. První hra, která spatřila světlo světa, obsahovala obrázky z tehdy populárních mayovek, tedy podle zfilmovaných románů Karla Maye o amerických indiánech. Úspěch pexesa byl mnohem větší, než se předpokládalo, ve vrcholné fázi vycházelo přibližně 20 sad hry ročně, a to v nákladech kolem 300 000 kusů.

Zpočátku Zdeněk Princ na svém nápadu vydělával, získával procento ze zisků, avšak po roce 1968 byl z politických důvodů z Pressfota propuštěn a jeho smlouva označena za neplatnou. V roce 1991 získal ochrannou známku zpět, ale kontrola distribuce populární a masově rozšířené hry se mu již nikdy nevrátila . Princ se boje vzdal, jak ale sám tvrdí, obliba pexesa mu dělá radost. Během zhruba 60 let vzniklo mnoho verzí pexesa, k nejoblíbenějším však stále patří ty se zvířaty. Není to ale hračka pouze pro děti, dospělí nejen pexeso hrají, ale i sbírají, oficiálních sběratelů je 20. Ceněny jsou zejména retro sady a vzácné sady, které vyšly pouze v několika kusech. Kromě toho, že hra slouží zábavě a rekreaci, využívá se stále častěji i jako nástroj při prevenci a léčbě Alzheimerovy nemoci.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.