Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Plášťový most v Českém Krumlově

Plášťový most v Českém Krumlově

Sedmipatrový most v Českém Krumlově a populární turistický cíl.


ČTK/Mlch Petr
Podrobné informace

Plášťový most je součástí českokrumlovského zámeckého komplexu. Jméno získal podle západního opevnění Horního hradu, zvaného Plášť. První zmínky o mostu jsou z 15. století – v té době měl ještě dřevěnou konstrukci, postupem času byl však přestavěn. Současná podoba pak pochází z druhé poloviny 18. století.

Technickým skvostem mostu jsou arkádové konstrukce, na kterých spočívají tři uzavřená patra s dvěma spojovacími krytými chodbami. Spodní chodba propojuje Maškarní sál zámku s barokním divadlem a vrchní chodba spojuje zámecké obrazárny a zahrady. Pod chodbami se nacházejí tři patra nosných oblouků s pilíři.

Tato památka je 80 m dlouhá, téměř 6,5 m široká a klene se nad průrvou, hlubokou více než 40 m. Sedmipatrový historický most proslul nejen jako oblíbený turistický cíl obdivovatelů mostních konstrukcí z celého světa, ale pro svoji výšku je také nechvalně známý jako místo vyhledávané sebevrahy.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.