Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Prague Pride

Prague Pride

Souhrnné označení všech událostí s tematikou LGBTQ, jež se konají každé léto v Praze. Jeden z největších festivalů v České republice, vrcholící slavnostním průvodem hrdosti.


Prague Pride 2011, Národní třída, Praha
Podrobné informace

Prague Pride je hromadný název pro všechny události, jež se konají v Praze v rámci Pride Week, Týdne hrdosti. Jedná se o téměř 100 kulturních diskuzí, debat, volnočasových aktivit, výstav a ostatních akcí s tematikou LGBTQ (mezinárodní zkratka označující lesby, gaye, bisexuály, transsexuály a společnost queer, někdy doplněná ještě znaménkem plus, jež by mělo výčet doplňovat o ostatní sexuální totožnosti, jako například intersexualitu či asexualitu; proto se někdy také používá i zkratka LGBTQIA). Týden hrdosti se koná pravidelně v polovině srpna a vrcholí tradičním duhovým průvodem Prahou.

První Prague Pride byl uspořádán v roce 2011 skupinou českých aktivistů LGBTQIA shromážděných kolem stejnojmenného spolku. Celého festivalu se tehdy zúčastnilo téměř25 000 lidí a v sobotním průvodu ulicemi hlavního města jich šlo více než 8 000. Každý rok se zvyšuje jak počet uspořádaných festivalových akcí, tak i účastníků, a to včetně cizinců, které Prague Pride, jedna z největších kulturních akcí v České republice, láká do Prahy. V roce 2018 se festivalu Prague Pride zúčastnilo již 92 000 lidí a do průvodu se jich zapojilo 40 000. Cílem Prague Pride je upozornit v co nejširší míře na problémy, jimž čelí sexuální
menšiny v každodenním životě. Je to šikana, diskriminace, a dokonce i násilí.

Během Týdne hrdosti (Pride Week) se koná mnoho akcí, např. seminářů, jejichž cílem je také vzdělávání veřejnosti a prevence homofobie. Stejný cíl – aby si lidé zvykli na přítomnost společenství LGBTQ a aby Praha dala najevo, že je to místo, které je otevřené všem – má i sám průvod Prahou. Pro mnohé je to jediná příležitost projít městem v karnevalovém oblečení, nalíčení a s charakteristickými ozdobami beze strachu a tlaku na splynutí s okolím, jemuž se většinou podvolují v každodenním životě. Tento argument často zaznívá v diskuzích s odpůrci Prague Pride, k nimž patří především konzervativně a nacionalisticky orientovaná hnutí. V roce 2011 tehdejší zástupce vedoucího kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek festival charakterizoval slovy „nátlaková akce homosexuálů“, které pak označil za devianty, čímž nechtěně přispěl k popularitě pražské události. Jeho
názoru se zastal prezident republiky Václav Klaus. V průběhu mnoha let Prague Pride podpořilo mnoho jiných českých politiků, první ročník se odehrál pod záštitou primátora Prahy Bohuslava Svobody a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého. Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová se v roce 2015 zúčastnila průvodu osobně a šla v jeho čele. Festival pravidelně podporuje i řada velvyslanectví. Na Prague Pride se ukazují také osobnosti mezinárodního formátu, např. zpěvačka Conchita Wurst či islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttir. V letech 2018 a 2019 se Prague Pride zúčastnil i primátor města Prahy Zdeněk Hřib ze strany Pirátů, který šel v čele průvodu.

Prague Pride je festival hrdosti, radosti a tolerance. K jeho symbolům patří duhová vlajka, mezinárodní společný symbol společenství LGBTQ+. Navazuje na tradici průvodů, které začaly v roce 1970 v americkém San Franciscu. Toto hnutí a pak i ostatní světová hnutí byla politicky orientována na boj za základní lidská práva, jichž se homosexuálním menšinám nedostávalo. Zvláštností českého festivalu je, že jeho první ročník se odehrál v roce 2011, tedy 5 let po oficiálním zákonném schválení registrovaného partnerství jako veřejnoprávně institucionalizovaného svazku dvojic stejného pohlaví. Česko spolu se
Slovinskem a Maďarskem jsou jediné země bývalého východního bloku, jež umožňují uzákonění vztahů jednotlivců stejného pohlaví.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.