Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pravčická brána

Pravčická brána

Největší evropská pískovcová skalní brána, symbol Národního parku České Švýcarsko.


Podrobné informace

Skalní most Pravčická brána se nachází v severozápadních Čechách na území Národního parku České Švýcarsko. Svou délkou 26,5 metrů, výškou 16 metrů a šířkou 7–8 metrů představuje největší pískovcovou skalní bránu v Evropě. Brána vznikla v druhohorních kvádrových pískovcích zvětráváním a erozí podélných puklin a vrstevních ploch.

Pravčická brána patří mezi nejnavštěvovanější místa Národního parku České Švýcarsko a zároveň je považována za symbol celé oblasti. Již od roku 1826 byl pod Pravčickou bránou malý domek, který sloužil jako výčep, a v roce 1881 nechal kníže Edmund Clary-Aldringen k Pravčické bráně upravit přístupovou cestu a vybudoval zde výletní zámeček Sokolí hnízdo. Původně byl zámeček využíván k ubytovávání významných hostů. Od roku 2003 je zde umístěno muzeum Českého Švýcarska a v přízemí se dochovala stylová restaurace s původními malbami.

Četná návštěvnost skalního útvaru způsobovala zvýšenou erozi vrchních častí brány, a proto je od roku 1980 vstup na skalní most přísně zakázán. V současné době toto místo ročně navštíví přes 200 tisíc lidí.

Použité zdroje
Vařilová Z. et Belisová N., 2010. Pravčická brána. Praha, Academia

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.