Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pravda vítězí (heslo prezidentské standarty)

Pravda vítězí (heslo prezidentské standarty)

Heslo, které je od roku 1920 součástí standarty prezidenta republiky, autorem citátu byl český reformní kazatel Jan Hus.


Standarta prezidenta České republiky. Autor: David Sedlecký, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Standarta_prezidenta_%C4%8CR.JPG
Podrobné informace

Heslo nacházející se od roku 1920 na standartě prezidenta republiky. Autorem citátu byl český reformní kazatel Jan Hus.

Hlavní heslo:

Heslo „Pravda vítězí“ se po schválení Národním revolučním shromážděním 30. 3. 1920 stalo součástí velkého znaku Československé republiky a standarty prezidenta republiky. Ačkoli oba státní symboly v následujících dobách prošly výraznými změnami, součástí prezidentské standarty zůstalo toto heslo vyjma krátké přestávky v období Protektorátu Čechy a Morava v podstatě bez přerušení dodnes.

Za autora citátu je považován reformní kněz a kazatel Jan Hus, ačkoli podobnou větu před ním pronesli již někteří jeho současníci. Jan Hus považoval hledání pravdy, chápané v křesťanském duchu jako pravda či spravedlnost Boží, za ústřední bod své filozofie. Zmíněnou úvahu o jejím vítězství pronáší ve svém dopise sepsaném po vyhnání z Prahy roku 1413, kde píše: “Pravda vítězí ,… i když na čas poražena bývá.“. Později vyzývá křesťany k hledání a uchovávání pravdy také ve spisu Výklad Viery, Desatera a Páteře či v dopisu Univerzitě Karlově těsně před svým upálením. Heslo, často s odkazem na jeho křesťanský základ „Pravda Páně vítězí“, bylo v následujících letech občas užito Husovými stoupenci.

 

Přijetí citátu do státních symbolů bylo jednoznačným odkazem k husitskému hnutí, jež první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk přijímal jako morální vzor vznikající republiky. Vítězství pravdy lze v Masarykově filozofii chápat jako vítězství tradičního českého humanismu, který prezident odvozoval právě od počátků a vývoje dějin české reformace. V době postupně se sekularizujícího státu ovšem mohla být pro mnohé obyvatele země pravdou, která vítězí, především hodnota „češství“ vybojovaná proti tendencím k jeho potlačení.

 

Zcela mimo náboženský rozměr pak bylo heslo chápáno představiteli komunistického režimu, kteří jej do prezidentské standarty znovu přijali spíše jako symbol pravdivého boje za sociální spravedlnost, jež husitskému hnutí přisuzovali.

 

V období po sametové revoluci bylo heslo na prezidentské standartě Československé a následně České republiky zachováno Václavem Havlem, který zdůrazňoval otázku pravdy především jako záležitost osobní zodpovědnosti a autenticity.

Použité zdroje
BARTOŠ, František Michálek. Z dějin hesla Pravda vítězí. 1. vyd. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1947. 23 s. Sbírka přednášek České akademie věd a umění; sv. 8.
KILLIAS, Jaroslaw. T. G. Masaryk, Václav Havel a heslo „pravda vítězí“ z československé prezidentské standarty. Historická sociologie: časopis pro historické sociální vědy. Kolín, 2017, 26(1), 117 - 125. ISSN 1804-0616.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.