Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pražský golem

Pražský golem

Dodnes populární židovská legenda o hliněné bytosti oživené šémem. Její příběh je jednou z nejoblíbenějších pražských pověstí, zapadající do tajuplné atmosféry rudolfinské Prahy.


Maketa sochy Golema je vystavena na Staroměstském náměstí v Praze. ČTK/Fluger René.
Podrobné informace

Slovo golem označuje v hebrejštině hmotu, která ještě nedosáhla konečné formy, a nabylo i významu nevzdělaného a primitivního člověka. Podle židovského folkloru se jednalo o bytost z hlíny, umělého člověka oživeného za pomoci tajných obřadů a tzv. šému, svitku s božím jménem, proslulým rabínem Jehudou ben Becalel, známým též pod jménem Rabbi Löw. Dle tradičního podání byl tento hliněný obr ochráncem pražského židovského ghetta proti útokům nepřátel a proti pogromům, sloužil ale také jako rabínův pomocník. Vymkl se však kontrole svého stvořitele a poté byl uložen na půdě pražské Staronové synagogy. Ačkoliv pověst o pražském golemovi pochází z rudolfinské éry, v českém prostředí zdomácněla zejména po zařazení do knihy Aloise Jiráska Staré pověsti české (1894). Patří k pražskému koloritu a dodnes je předmětem mnoha literárních děl, filmových adaptací i filozofických debat.

.

Použité zdroje
HUBERTOVÁ, Kateřina. Tajemství pražského golema: blázen, nebo stroj? In: ct24.ceskatelevize.cz [online]. 24. 2. 2013 [cit. 22. 8. 2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1116189-tajemstvi-prazskeho-golema-blazen-nebo-stroj-
KUCHYŇOVÁ Zdeňka. Tajemná židovská legenda o Golemovi se stala tématem pražské konference Golem v náboženství, vědě a umění In: radio.cz [online]. 10. 10. 2002 [cit. 22. 8. 2020]. Dostupné z: https://cesky.radio.cz/tajemna-zidovska-legenda-o-golemovi-se-stala-tematem-prazske-konference-golem-v-8066761.
PAVLÁT, Leo. Jak to bylo s golemem In: rozhlas.cz [online]. 4.9.2016 [cit. 22. 8. 2020]. Dostupné z: https://temata.rozhlas.cz/leo-pavlat-jak-bylo-s-golemem-7991557.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.