Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pražský most v Plzni

Pražský most v Plzni

Nejstarší dochovaný kamenný most ve městě. Byl postaven pravděpodobně někdy před rokem 1750 na místě původního dřevěného mostu.


Autor: Jik jik, licence: CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Most_v_Prazske_ulici_Plzen.JPG
Podrobné informace

Pražský most v Plzni je nejstarší dochovaný kamenný most ve městě. Byl postaven pravděpodobně někdy před rokem 1750 na místě původního mostu ze dřeva. Uprostřed mostu se nachází barokní socha Piety od sochaře a kameníka Antonína Hericha (od roku 1987 je na mostě umístěna její kopie).

Most má dva oblouky o rozponu 7,85 m a 10 m a celkovou délku okolo 24 m a šířku zhruba 5 m. Byl postaven z pískovcových kvádrů. Na své jižní straně je zasypán zcela (vedl původně přes Mlýnskou strouhu, která se v roce 1920 rušila, a tak byl most částečně zasypán), na straně severní pouze částečně (kde jsou vidět oblouky).

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
Národní památkový ústav. Pražský most se sochou Piety [online]. [cit. 13.8.2020]. Dostupné z: https://pamatkovykatalog.cz/prazsky-most-se-sochou-piety-18452900

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.