Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Přehrada Bystřička

Přehrada Bystřička

Přehrada, která se měla stát součástí plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe.


ČTK/Němec Zdeněk
Podrobné informace

Vodní nádrž Bystřička se nachází nedaleko Vsetínských vrchů, jihovýchodně od Valašského Meziříčí. Pojmenování získala podle blízké obce téhož jména a byla postavena mezi lety 1907–1912. Podle původních plánů měla nádrž zásobovat vodou nakonec nezrealizovaný plavební kanál, jenž měl spojit Dunaj, Odru a Labe. Přehrada však sloužila a slouží jiným účelům, a to ochraně proti povodním, výrobě energie, rybolovu a rekreaci.

Bystřička se stala prvním vodním dílem, které bylo vybudováno na podloží karpatského flyše. Délka hráze činí 170 m a je vystavěna z kamene, který byl na stavbu dovážen pomocí úzkokolejné dráhy. Až v r. 1982 tu byla postavena vodní elektrárna se dvěma Bánkiho turbínami, které mají společný výkon 82 kW.

V současnosti se nádrž využívá hlavně pro rekreaci a rybaření. Téměř čtyřicetihektarová plocha je v letní sezoně lákadlem ke koupání. U nádrže se setkávají dvě naučné stezky – NS Klenov a NS Jana Karafiáta. Každý rok se u nádrže koná triatlonový závod zvaný Homo Hardcoreus a také tzv. vodácký víkend.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.