Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Remoska

Remoska

Elektrická přenosná trouba s ohřevem shora. Výrobek s dlouhou historií byl a je součástí téměř každé české domácnosti.


Podrobné informace

Remoska je malá přenosná elektrická pečicí mísa či pánev. Již od 50. let 20. století patří mezi nejpopulárnější české vynálezy, její ochranná známka pak byla zapsána 21. 7. 1964. Jen do roku 1991 bylo vyrobeno téměř 3 000 000 kusů.

První remoska byla vyrobena na počátku 50. let 20. století v dílně Oldřicha Homuty a roku 1957 začala její sériová výroba v Kostelci nad Černými lesy. Jméno je odvozeno od místního podniku REMOS, jehož součástí se Homutova dílna stala. Pečicí mísa se skládá ze tří častí: z odnímatelného víka, jež zahřívá celý prostor, z mísy a stojánku. Součástmi remosky jsou také držadlo, opěrka a ventilky, kterými uniká pára. Zajímavé je, že remoska nemá tlačítka na regulaci teploty ani žádné programy. Má pouze jedno tlačítko, a to na zapnutí a vypnutí stroje – stačí pouze vědět, jak dlouho se má určité jídlo péct.

Za posledních pět desetiletí prošla remoska několika úpravami, ale její princip zůstal stejný. V roce 1994 se výroba přestěhovala do Frenštátu pod Radhoštěm. Roku 2001 se remoska dostala i do Anglie, kde bylo jen za první rok prodáno přes 17 000 kusů. Remoska má pětkrát nižší spotřebu elektrické energie než podobné spotřebiče, je přenosná, lze v ní péct, ohřívat, smažit, grilovat, dusit, rozmrazovat a rozpékat. Díky své užitečnosti si našla své místo ve více než 5 000 000 domácností.

Použité zdroje
LORENZOVÁ, Barbara, 2019, Příběh remosky: Český vynález, který zažil znovuzrození, je na trhu téměř 70 let. Extralife.cz [online]. 26 April 2019. [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://www.extralife.cz/retro/pribeh-remosky-cesky-vynalez-ktery-zazil-znovuzrozeni-je-na-trhu-temer-70-let_1804.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.