Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Robot

Robot

Označení pro přístroj s jistou měrou automatizace. Poprvé zaznělo před téměř 90 lety v divadelní hře Karla Čapka a rozšířilo se z češtiny do řady jiných jazyků. 


Podrobné informace

Robot patří (vedle slov jako dolar, pistole a houfnice) k výrazům, jimiž čeština obohatila slovní zásobu mnoha dalších jazyků. Do světa jej vpustil významný český spisovatel Karel Čapek svou divadelní hrou R.U.R. (zkratka z Rossumovi univerzální roboti), jež se dočkala překladu do angličtiny a posléze i dalších světových jazyků. Premiéra hry se odehrála 2. 1. 1921 v Hradci Králové a dodnes je hra uváděna po celém světě.

Pro umělé tvory podobné člověku Karel Čapek zamýšlel nejdříve název „laboři“ (od latinského slova pro práci), jeho bratr Josef ho však přivedl na současné pojmenování. Slovo robota, od něhož je robot odvozen, označovalo ve feudálním systému těžkou službu (práci) rolníků na panském poli.

 

Použité zdroje
Kdo vymyslel slovo robot? Karel Čapek to nebyl! | FactoryAutomation.cz. FactoryAutomation.cz | Časopis o automatizaci a robotice [online]. Copyright © [cit. 28.08.2020]. Dostupné z: https://factoryautomation.cz/kdo-vymyslel-slovo-robot-karel-capek-to-nebyl/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.