Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Roman Vondrouš

Roman Vondrouš

Fotograf České tiskové kanceláře a vítěz soutěže World Press Photo 2013 v kategorii Sport action se sérií fotografií z Velké pardubické.


Roman Vondrouš, výstava Koronavirus - Život v nouzovém stavu, ČTK/Říhová Michaela
Podrobné informace

*18. 11. 1975 Pardubice

Roman Vondrouš absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Pardubicích a po ukončení základní vojenské služby pracoval jako zaměstnanec Českých drah (ČD). Ačkoliv fotografoval už ve 13 letech, vážněji se tomuto řemeslu začal věnovat kolem roku 2000, kdy se zaměřil na sportovní fotografie z prostředí koňských dostihů. Už během práce u ČD externě spolupracoval s některými českými deníky. Roku 2005 vyhrál výběrové řízení do České tiskové kanceláře (ČTK) na pozici reportéra regionální pobočky, a tak práce u drah zanechal. Po devíti měsících v pardubické pobočce ČTK přešel do pražské centrály, kde se začal věnovat každodennímu agenturnímu zpravodajství. Účastnil se mnoha významných událostí, fotografoval např. na letních olympijských hrách v Pekingu nebo na olympiádě v Soči či Vancouveru. Realizoval řadu unikátních cyklů a výstav. Později se rozhodl doplnit si fotografické vzdělání a absolvoval Institut tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.

V roce 2013 zvítězil se sérií fotografií z dostihového závodu Velká pardubická v prestižní soutěži World Press Photo v kategorii Sport action. Za stejnou sérii byl oceněn v kategorii Sport také v české soutěži Czech Press Photo, kde se jeho fotografie každoročně umisťují na předních pozicích. Získal zde několik ocenění, mimo jiné grant Prahy, jednoroční tvůrčí stipendium na dokumentování architektonických proměn hlavního města. Kromě fotografií z dostihů jsou známé také jeho cykly, kdy fotografoval mezi chalupáři, myslivci nebo příznivci punku.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.