Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Rudolf Jelínek

Rudolf Jelínek

Firma z valašských Vizovic známá výrobou ovocných destilátů. 


Autor: Anonymous Unknown author / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rudolf_Jel%C3%ADnek_(1892-1944).jpg
Podrobné informace

Rudolf Jelínek (také R. Jelínek) je společnost vyrábějící ovocné destiláty, likéry, elixíry či borovičku. Název firma nese po svém zakladateli, jenž se proslavil recepturou na pálenky. Po první světové válce začal Rudolf Jelínek podnikat společně se svým bratrem Vladimírem ve firmě (založené r. 1891), kterou převzali od svého otce a nazvali ji Zikmunda Jelínka synové. V roce 1926 se bratři rozešli, Rudolf Jelínek pokračoval ve firmě pod svým jménem a zahájil výrobu košer destilátů. Výroba ve Vizovicích se rychle rozrůstala a velká část produkce šla na export do USA. Během druhé světové války byla rodina Jelínkových deportována do Osvětimi, odkud se vrátili pouze Rudolfovi synové Zdeněk a Jiří, kteří po válce rodinný podnik dále provozovali. Společnost však byla v roce 1948 znárodněna a postupně se stala součástí několika národních podniků. Značka Rudolf Jelínek, která měla v Československu i ve světě vždy dobrou pověst, zrušena nebyla.

Po roce 1989 byl podnik obnoven jako Rudolf Jelínek, a. s. Společnost se rozrostla a otevřela dceřiné firmy na Slovensku, v USA, Rusku, Bulharsku nebo v Chile. V současnosti se jedná o jednu z největších společností na výrobu ovocných destilátů na světě. Nejznámější výrobky společnosti jsou R. Jelínek Slivovice, Hruškovice, Meruňkovice, Třešňovice či Bohemia Honey. Od roku 2020 je v Praze otevřeno Muzeum slivovice, kde se návštěvníci mohou seznámit s historií a výrobou ovocných destilátů na Valašsku.

Použité zdroje
Rudolf Jelínek - S chutí do švestek [online]. Dostupné z: https://rjelinek.cz/nas-pribeh/historie/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.