Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ryor

Ryor

Česká rodinná firma se sídlem ve středočeské obci Kyšice vyrábějící kosmetiku s přírodními extrakty za příznivé ceny. Své přípravky dodávají do více než 20 zemí světa.


Eva Štěpánková, zakladatelka firmy Ryor s dcerou. Ryor.
Podrobné informace

Česká rodinná firma Ryor je jedním z největších výrobců pleťové a tělové kosmetiky v Česku.

Podnik založila inženýrka chemie Eva Štěpánková, která od roku 1971 vedla vývoj kosmetických přípravků v Ústavu lékařské kosmetiky v Praze, prvním specializovaném kosmetickém pracovišti v Československu. Byla autorkou řady kosmetických receptur včetně legendárního norkového krému, jednoho z nejoblíbenějších kosmetických přípravků socialistické éry.

V roce 1991 založila vlastní kosmetickou firmu Ryor, nazvanou dle parfémové kompozice rybíz-oranž. Prvotním záměrem bylo vybudovat profesionální značku pro kosmetičky, ale poptávka vedla k rozšíření kosmetiky do maloobchodní sítě prodejen. Díky vysoké kvalitě produktů a příznivé cenové politice firma úspěšně překonala zhroucení českého systému velkoobchodní distribuce kosmetiky v 90. letech a nástup světových značek na český trh. Přeorientovala se na výrobu pro koncového zákazníka a její strategií bylo vyrábět kvalitní výrobky za rozumnou cenu, kterou si může dovolit běžná česká žena.

Od roku 1997 firma vlastní výrobní areál v Kyšicích u Kladna, kde probíhá laboratorní vývoj i kompletní výroba a testování výrobků. Specifikem produktů značky Ryor je technologicky náročná výroba na bázi emulzních systémů. Jako jedni z prvních na českém trhu produkovali výrobky z bylinných a rostlinných extraktů a účinných látek jako amarant či kanabidiol (CBD), získávaný z technického konopí. Ryor dnes produkuje širokou škálu tělové, vlasové a pleťové kosmetiky i privátní řady speciální chmelové a pivní kosmetiky pro pivovary či dodává firmám jako Manufaktura nebo Terezia Company kosmetiku na míru.

Firma Ryor patří mezi nejznámější české značky a je považována za české rodinné stříbro. Má síť vlastních prodejen a dodává produkty do českých drogerií, lékáren i internetových velkoobchodů či kosmetických salonů. S ročním obratem 130 mil. si trvale udržuje zhruba 5% podíl na českém trhu s kosmetikou a její největší konkurencí jsou kromě tuzemské firmy Dermacol značky světového gigantu L'Oreal. Ačkoliv se primárně orientuje na české odběratele, export do zahraničí stále narůstá a své přípravky dodává do více než 20 zemí světa. Eva Štěpánková získala za své výrobky řadu ocenění a patří k českým podnikatelským legendám.

Použité zdroje
KRMELOVÁ, Petra. Firmu neprodám ani za stamiliony, říká kosmetická legenda. In: Seznamzpravy.cz [online]. 5. 1. 2019 [cit. 7. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/firmu-neprodam-ani-za-stamiliony-rika-kosmeticka-legenda-84958.
LEKEŠOVÁ, Stanislava. „Vypadalo to, že se rozloučím se životem,“ přiznává úspěšná podnikatelka Eva Štěpánková. In: Irozhlas.cz [online]. 5. 6. 2019 [cit. 7. 1. 2020]. Dostupné z: https://dvojka.rozhlas.cz/vypadalo-ze-se-rozloucim-se-zivotem-priznava-uspesna-podnikatelka-eva-stepankova-7957187.
ŠEFROVÁ, Kateřina. Kosmetická firma Ryor rekordně investuje. Začíná vyrábět krémy z doposud utajené složky konopí drahé jako zlato. In: Ihned.cz. [online]. 12. 3. 2017 [cit. 7. 1. 2020]. Dostupné z: https://byznys.ihned.cz/c1-65653030-kosmeticka-firma-ryor-rekordne-investuje-zacina-vyrabet-kremy-z-doposud-utajene-slozky-konopi-drahe-jako-zlato.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.