Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Šalina

Šalina

Označení pro tramvaj v brněnském dialektu, tzv. hantecu, zároveň jedno z nejznámějších nářečních slov v českém jazyce.


Tramvaje v Brně. Autor: Harold, licence CC BY-SA 3.0, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Brno%2C_Jo%C5%A1tova%2C_zah%C3%A1jen%C3%AD_provozu_linky_H4_%2809%29.jpg
Podrobné informace

Slovo šalina má svůj původ na počátku 20. století, kdy v Brně, jehož centrální části obývali převážně Němci, byly poprvé zavedeny tramvaje. Vzniklo buď jako zkomolenina německého (oficiálního) výrazu „elektrische Linie“, nebo z německého slova „schallen“ (znít). Zatímco v ostatních částech České republiky se během 20. století vžilo slovo tramvaj, v brněnské hovorové řeči se šalina nadále běžně používá. Postupně se stala určitým symbolem zdejšího nářečí, tzv. hantecu, a jako brněnské specifikum je široce známa po celé České republice. Odvozeny jsou z něj také slangové výrazy „šalinkarta“ (tramvajenka) a „Šalingrad“ (humorný název pro Brno).

Použité zdroje
Wikislovník [online], [cit. 9.9.2020] https://cs.wiktionary.org/wiki/%C5%A1alina

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.