Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Sára Saudková

Sára Saudková

Česká portrétní fotografka a bývalá manažerka a partnerka fotografa Jana Saudka.


Autor: Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0
Podrobné informace

*14. 4. 1967 Zábřeh na Moravě

Sára Saudková, vlastním jménem Šárka Směšná, vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Roku 1991 se setkala s fotografem Janem Saudkem, kterému dělala dlouhé roky manažerku, byla jeho partnerkou a díky němuž začala sama fotografovat. Kromě volné tvorby pracovala na několika projektech, např fotografiích pro Pražskou komorní filharmonii (2006–2007), nafotila též portréty 12 současných populárních českých osobností, mezi něž patřil například režisér Miloš Forman či nejúspěšnější český hudební interpret Karel Gott. V současné době se kromě fotografie věnuje literatuře – píše knihy pro děti i dospělé, autobiografické i fikci. Se synem Jana Saudka Samuelem má čtyři děti.

Fotografovat začala roku 1999 a už v roce 2000 vystavovala. Její raná tvorba byla ovlivněna partnerem Janem Saudkem, u kterého se vyučila. Zpočátku fotografovala převážně akty, které kolorovala po vzoru svého partnera, nevyhýbala se ani podobným námětům. Její tvorba zahrnuje především černobílé fotografie.

Použité zdroje
Sára Saudková. Životopis, výstavy a projekty [online]. [cit. 6. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.saudek.com/cz/sara/zivotopis.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.