Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Sběratelství

Sběratelství

Celosvětově oblíbený koníček. Věnují se mu jednotlivci i instituce a vyhledávané jsou jak tradiční oblasti jako filatelie, tak různé oblasti podléhající aktuálním trendům. Z těch je v českém prostředí ikonické například sbírání „céček“ v 80. letech 20. století.

 


Coins. Autor: Kili, licence Public Domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coins.jpg#/media/File:Coins.jpg
Podrobné informace

Sběratelství je koníček, o kterém se občas mluví jako o nejrozšířenějším na světě, a ani Česká republika není v oblibě sběratelství žádnou výjimkou. Spočívá v systematickém získávání předmětů z určité oblasti a věnují se mu jak jednotlivci, tak instituce v čele s Národním muzeem, založeném již v roce 1818.   

Sběratelství se projevuje v mnoha různých podobách a velké oblibě se v Česku těší především filatelie, tedy sbírání poštovních známek, a numismatika, která spočívá ve sbírání mincí. Časté je i sběratelství bankovek, tedy notafilie, a mezi další „tradiční“ oblasti patří též sbírání starožitností a uměleckých děl.  

Vedle dlouhodobě oblíbených sběratelských oblastí se čas od času vyskytnou i takové, které podléhají momentální módní vlně, o to jsou ale v daném čase rozšířenější. V 80. letech 20. století to byla „céčka“, v 50. a 60. letech byla populární filumenie, tedy sbírání nálepek ze zápalkových krabiček. V době kolem roku 2010 se nejen v Česku velmi rozšířilo sběratelství gramofonových desek, jehož obliba v určité míře trvá dodnes. Velmi brzy na tento trend zareagovaly antikvariáty, které znovu začaly ve velké míře nabízet staré desky, a rovněž hudební vydavatelství Supraphon, jež se odhodlalo jak k digitalizaci většiny starších nahrávek, tak k opětnému vydání některých kultovních alb na LP deskách.        

Zatímco jednotlivci provozují z ekonomických důvodů většinou sběratelství drobnějších předmětů, instituce nebo kluby mají možnost vynaložit prostředky mnohem vyšší. Kromě největších muzeí existuje i nespočet muzeí soukromých nebo podnikových, která se mohou pochlubit rozsáhlými sbírkami. Například ve sbírce muzea Dopravního podniku hl. m. Prahy lze nalézt téměř všechny veřejné dopravní prostředky, které kdy v Praze jezdily, a to včetně vozů metra. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy vlastní světově unikátní herbářové sbírky a Česká mincovna příležitostně razí upomínkové nebo výroční mince, čímž rovněž pohotově reaguje na zájem veřejnosti.   

Použité zdroje
Sběratelství je nejrozšířenějším koníčkem na světě. Dá se na něm i vydělat? In: idnes.cz [online]. 8. 11. 2019 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/sberatelstvi-numismatika-svatovaclavske-dukaty-sbirani-bankovek.A191107_115415_viteze_frp

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.